Fumatul permis DOAR în PENITENCIAR

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Fumatul permis DOAR în PENITENCIAR

Ai ieşit în oraş şi vrei să fumezi la o bere sau o cafea? Din luna martie, dacă aprinzi ţigara în orice spaţiu public, de la baruri la restaurante şi chiar şi locul de muncă, rişti o amendă între 100 lei la 500 lei. Curtea Constituţională a dat undă verde pentru aplicarea legii antifumat. Vom putea fuma doar la aeroport sau în… penitenciar!

Legea spun că prin “spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Cu alte cuvinte, nu se va putea fuma în cluburi, baruri, restaurante, în mijoacele de transport în comun, taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, locurile de joacă pentru copii (indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis) şi la locul de muncă.

Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: “Cameră pentru fumat”, “Loc pentru fumat”.

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către patroni se amendează cu 5.000 lei până la 10.000 lei. Mai mult chiar, se poate ajunge la suspendarea şi închiderea activităţii, la a doua abatere.

În România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră. Asta înseamnă că „la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă”, se arată în expunerea de motive a legii.