Fumatul interzis!!!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments
Renunţatul la fumat ne face mai fericiţi?

Fumatul interzis!!! La impuse.

 Excesul de reglementare! Cu asta ne confruntăm de ceva vreme încoace. După tragedia de la #Colectiv, autoritățile încearcă acum să rezolve, în câteva zile, ceea ce n-au făcut în ultimii 20 de ani. După obligativitatea avizelor ISU şi a funcționarii localurilor doar în clădiri consolidate, măsuri cu care suntem în principiu de acord, cu amendamentul că firmele ar trebui să primească un termen de grație în care să-și pună la punct investițiile, aleșii noștri vor mai nou să interzică complet și fumatul în baruri, discoteci şi restaurante!

Potrivit unui proiect de act normativ care urmează să primească votul decisiv al deputaţilor, fumatul ar putea fi interzis complet în toate spaţiile publice închise. Documentul a trecut de Senat în 2011 şi va ajunge în curând pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, fiind propus pentru adoptare.

Încălcarea prevederilor va fi sancţionată cu amendă, suspendarea activităţii sau închiderea unităţilor.

Comisia pentru sănătate şi familie – cea care s-a ocupat de analizarea şi amendarea acestuia – a depus zilele acestea un raport prin care s-a propus plenului adoptarea propunerii legislative. Prin urmare, dacă va trece de deputaţi, documentul va mai avea nevoie doar de semnătura preşedintelui României pentru a se putea aplica.

Aşa cum reiese din forma amendată a proiectului, fumatul va fi interzis complet – nu doar restrâns –în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţeii copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă.

“[Prin] spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma  de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.” – citat din proiectul de lege aflat în Parlament.

Intresant este că, în forma adoptată de Senat, fumatul urma să fie permis în astfel de localuri doar dacă acestea erau destinate exclusiv fumătorilor, iar accesul persoanelor sub 18 ani era interzis.

Deputaţii au ales să ceară eliminarea totală a reglementărilor speciale pentru baruri, discoteci, restaurante şi alte localuri asemănătoare. Prin urmare, nici în aceste locuri nu se va mai fuma deloc.

Legea nr. 349/2002 prevedea până acum ca barurile, restaurantele, discotecile și alte spații publice cu destinație similară trebuie doar să delimiteze si să asigure ventilația spațiilor destinate fumatorilor, astfel încât aerul poluat să nu pătrundă în spațiul pentru nefumatori.

Astfel că astăzi în restaurante găsești direct indicația precisă «în acest restaurant se fumează», iar nefumătorii pot doar să accepte sau nu acest fapt.

De ce să impui obligativitatea de a nu se fuma în toate spațiile închise? De ce nu, mâine-poimâine, să interzici și consumul de alcool în cluburi și să le faci program pana la ora 22:00?

Să le povestim autoritatilor de libertatea privată, de dreptul de a alege? Este adevarăt ca libertațile individuale se opresc acolo unde nu încalcă drepturile și libertățile altei persoane și că este nevoie să avem un mediu înconjurător sănătos. Însă alegerea de a fuma sau nu n-ar trebui să fie una decisă prin lege, mai cu seamă când vorbim de cluburi, restaurante și discoteci, locuri cu un specific special în care accesul nu este permis celor sub 18 ani.

Voi ce credeti?