Europenii văd problemele Bucureştiului

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Europenii văd problemele Bucureştiului

Bucureştiul suferă de o criză de identitate, iar capitala nu are încă o strategie culturală. O spun experţii de la Uniunea Europeană în raportul preliminar privind candidatura Bucureştiului la titlul de capitală culturală a Europei în 2021

(http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/documents/ecoc/2021/romania_en.pdf)

După ce au analizat dosarul Bucureştiului, experţii au remarcat faptul că, în capitala României, consultarea cetăţenilor pe problemele oraşului, mai ales a celor de etnie romă, este deficitară, astfel că autorităţile nu au un feedback real privind problemele oraşului.

„Autorităţile vor ca, prin programul european, să redescopere identitatea Bucureştiului în plan european, să propună o nouă perspectivă în peisajul cultural, să stimuleze dezvoltarea culturală mai ales în cartierele mărginaşe şi să reinstituie încrederea şi mândria locuitorilor ei în oraşul în care locuiesc”, spun experţii.

Cum vă sună aceste prime concluzii? Din punctul nostru de vedere, prezintă în mod real problemele oraşului. O capitală fără identitate, fără un plan de promovare turistică, fără ideile şi soluţiile eficiente care să repună Bucureştiul pe rutele turistice mondiale.

Zece orase din Romania concureaza pentru a fi declarate capitala culturala europeana in anul 2021. Celelalte noua orase sunt Alba Iulia, Arad, Brasov, Braila, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Oradea, Sfantu Gheorghe, Targu Mures si Timisoara.

Tema pe care se va axa Bucurestiul pentru candidatura este „un oras vizibil, dar invizibil”.

„Se refara la faptul ca Bucurestiul oras creator, dar energia lui creatoare nu este scoala la iveala”, a declarat Mihaela Paun, directorul general al ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti.

Dacă Bucureştiul va căştiga concursul, cei de la ARCUB afirmă că în 2021 vor fi organizate peste 1000 de evenimente culturale.

“Bucureștiul, deși este un oraș greu de gestionat și are foarte multe probleme, poate genera schimbare în jurul lui, dar și pentru alte orașe mai mici din țară. Pe de altă parte, mă îndoiesc de faptul că un oraș mai poate aduce schimbare atât pentru el cât și pentru localitățile din jurul lui”, a declarat Păun.