Despre cum Lupoaica lui Traian se va întoarce sau… nu la locul său!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Despre cum Lupoaica lui Traian se va întoarce sau… nu la locul său!

Cred că toți bucureștenii sunt la curent cu pățaniile prin care a trecut monumentul împăratului Traian cu Lupoaica în brațe, din fața Muzeului de Istorie.

Traian-si-Lupoaica

Ba coada s-a desprins, ba monumentul a fost vandalizat, ba nu e vina trecătorilor, ba specialiștii spun că monumentul e deteriorat grav, motiv pentru care trebuie transportat la atelier pentru reparații suplimentare… ba, ba, ba!

Cert este că deocamdată monumentul nu a revenit la locul său, ultimele informații în acest sens, fiind dezvăluite într-un comunicat al PMB: „Având în vedere faptul că statuia ”Împăratului Traian” a fost vandalizată în cursul acestei luni, Primăria Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), a dispus efectuarea unor intervenţii de urgenţă pentru remontarea elementului artistic care fusese rupt (coada lupoaicei).

Cu acest prilej, specialiştii care au realizat expertiză monumentului au constatat că lipsesc elemente din structura de rezistenţă, iar altele sunt degradate, motiv pentru care AMPT a decis efectuarea unor lucrări de restaurare în regim de urgenţă. Aceste operaţiuni necesită transportarea statuii în atelier deoarece lucrările în situ nu sunt de natură a garanta siguranţa cetăţenilor aflaţi în proximitatea lucrărilor. Cu această ocazie se va face şi constatarea stării de conservare a statuii.”

De asemenea, Adela Stan, purtător de cuvânt al Muzeului Naţional de Istorie a României, a declarat pentru News.ro.: „Credem că s-au sprijinit de ea când au făcut fotografii. Mulţi trecători obişnuiesc să se sprijine de monument. […]Coada era la faţa locului când reprezentanţi ai Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic au luat-o. Nu credem că a fost vandalizată, dar acum este o statuie care trebuie restaurată”.  Totodată, Adela Stan crede că vor fi luate măsuri pentru că „nu oricine se poate sprijini de ea, este totuşi un ansamblu statuar.”

Având în vedere aceste declarații oficiale, există 2 lucruri care nouă ne-au cam râcâit văzul sau, mai bine zis, ne-au trezit curiozitatea și interesul:

  1. „efectuarea unor lucrări de restaurare în regim de urgență
  2. Se vor lua măsuri

Aceste 2 aspecte am vrut să le lămurim, așa că ne-am pus pe cercetat pentru a descoperi când lupoaica va fi adusă la locul său și în ce constă măsurile care vor fi aplicate pentru a fi prevenite astfel de situații.

Sunteți curioși cum a decurs experiența noastră cu reprezentanți ai instituțiilor publice și cine și-a asumat răspunsurile la cele 2 dileme ale noastre? Atunci citiți în continuare! 🙂

Pasul 1

Având în vedere declarațiile oficiale de până acum, ne-am gândit să începem cu un telefon la Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT). Foarte prompți în răspunsul la telefon, mi-au ascultat doleanțele și ghici ce? Nu sunt în măsură să răspundă la întrebările mele…

Totuși, domnișoara drăguță de la telefon nu m-a lăsat chiar cu ochii-n soare, așa că mi-a recomandat să dau un mail la biroul de presă al PMB.

Pasul 2

Dau un search pe site-ul primăriei la contacte și găsesc acolo numerele de telefon de la toate departamentele. Aleg să sun la secretariatul de la departamentul „Serviciul pentru relația cu mass media”. Rapid explic cine sunt și ce caut, când, hop, o voce îmi spune că aia e centrala să îi zic cu cine vreau să vorbesc, după care, fără să am timp să mai adaug ceva, doamna decide să îmi facă legătura la departamentul de Cultură.

Pasul 3

O altă doamnă preia legătura și se scuză că nu știe prea multe, să iau legătura cu presa. După o scurtă consultație cu colegii de birou, mi se transmite prin telefon mailul de la acest departament. Telefon n-au știut să-mi zică.

Pasul 4

Mă gândesc eu să mai sun o dată la numărul unde se pare că fusese centrala și să îi ofer doamnei niște indicații despre „numerele de interior” de la relația cu mass media, pe care le găsisem pe site-ul PMB. Și ce credeți? Sună, sună, sună, până cineva „nu spui cine”, îmi dă ocupat! WTF!!! 😮

Pasul 5

Aleg să dau mail la adresa obținută, însă până acum niciun răspuns. Cine știe, poate o să-l primesc până lupoaica și Traian ajung la locul lor, în față la MNIR.

Concluzia mea? Am interacționat telefonic cu oameni amabili și drăguți, dornici să m-ajute, dar… degeaba! Intenția există, dar cam atât!

Cât despre monumentul în cauză, probabil o să aflăm că „s-a vindecat” când va fi „la datorie”.
Te-ar mai putea interesa: