De 3 ani aștept OK pentru reconsolidare

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3.00 out of 5)
Loading...
comments

De 3 ani aștept OK pentru reconsolidare

Patronul cunoscutului restaurant Argentin, Argintoianu Iancu, are afaceri în Centrul Vechi de mai bine de 20 de ani. Un spaţiu e al lui, iar două le-a închiriat. De când şi-a deschis localurile, niciuna dintre clădiri nu a fost consolidată, desi a facut demersuri inca de acum trei ani pentru a obtine autorizatiile necesare. Nepasarea autoritatilor l-a dus acum in situatia de a fi fortat sa inchida toate afacerile. “Un abuz strigator la cer”, afirma Iancu Argintoianu, intr-un interviu pentru OrasulVechi.ro

Iancu Argintoianu: In Blanari 9 aveam restaurantul (Argentin – n.r.) pe care l-am inchis, in Blanari 11 aveam catering-ul, pe care m-au obligat sa-l inchid, iar in Blanari 13 am oprit activitatea si i-am pus eu bulina, chiar daca nu se afla pe lista. Cu legea asta aplicata abuziv m-au scos, practic, din piata.

OrasulVechi.ro: Adica v-ati suspendat singur activitatea, desi un era pe lista cladirilor cu bulina? De ce ati facut acest lucru?

Iancu Argintoianu: In Blanari 13 eu am subsolul si parterul, sunt proprietar, iar statul are etajele 1, 2 si 3 si podul. Cladirea nu este pe lista, insa am facut expertizarea si am pus eu bulina, pentru ca stiu ca este un risc. De trei ani le-am spus ca aceasta cladire este intr-o situatie extrem de delicata si trebuie s-o consolidam. Mi-au spus ca face parte din planul lor si sa facem o expertizare. Am facut-o si am revenit la ei. Ce mi-au spus? A, da mai asteptati acum, sa stabileasca Consiliul General prin ce solutie se va face, daca va fi prin parteneriat public-privat sau din fonduri proprii.

OrasulVechi.ro: Practic au pasat raspunderea. Birocratie…

Iancu Argintoianu: Da. O spalare pe maini infioratoare. S-a dat de inteles, in urma evenimentelor cu primarul etc., ca vor trimite mai departe la Administratia Cladirilor care va face ce vrea ea.  Acum o luna de zile, le-am trimis o adresa prin care le-am spus ca eu o sa fac proiectul de consolidare a intregii cladiri pe banii mei, iar daca nu vor da acordul si nu vor participa la consolidare, ii vor da in judecata pentru lipsa de folosinta spatiu.

OrasulVechi.ro: Statul are, la randul sau, afaceri in cladirea respectiva. Inchiriaza etajele superioare. Ei de ce nu au evacuat locatarii, daca tot se vorbeste de pericol real de prabusire?

Iancu Argintoianu: Pentru ca legea este abuziva. Imi restrictioneaza numai mie dreptul de folosinta a proprietatii. Statul are chiriasi in aceiasi cladire in care eu n-am voie sa functionez.  Ii tine in conditii improprii cu riscul ca acea cladire sa cada cu ei.

Adica numai eu sunt pericolul, ei nu! Daca n-ar fi fost chiriasi acolo, m-as fi apucat deja de consolidarea cladirii, macar pe partea mea.

OrasulVechi.ro: Ce s-a intamplat cu firma de catering, de ce v-au inchis si aceasta afacere, ca doar nu era cu publicul?

Iancu Argintoianu: Pentru ca actioneaza abuziv. Ma asteptam ca functionarii sa fie mai catolici decat Papa si sa aplice legea mai aspru decat prevede ea. Si mi-au confirmat asta. M-au obligat sa inchid activitatea si la Blanari 11, unde nu functionam ca aglomerare de persoane, pentru ca acolo am doar bucatarie si duc oamenilor mancarea acasa. Au venit foarte frumos si mi-au dat instiintare sa inchid activitatea inclusiv acolo, pe motiv ca nu e voie nicio activitate. Le-am spus ca legea spune ca nu e voie o activitate care ar genera aglomerare de persoane. Eu am patru angajati, maximum cinci intr-o bucatarie de 50 de metri. La mine publicul nu vine. Lumea suna si le duc produsele acasa. Mi-au spus ca nu au ce face, ca amenda este de 70 de mii de lei in 24 de ore plus retragerea autorizatiei de functionare. M-as fi judecat cu ei, insa fara aviz de functionare, tot n-ai cum sa functionezi. Am oprit activitatea. Eu in 23 de ani, n-am functionat niciodata ilegal.

OrasulVechi.ro: Legea asta a interzicerii functionarii firmelor si institutitiilor in spatiile aflate in clasa de risc I a fost pusa in aplicare desi ii lipsesc normele de aplicare. Cum este posibil ?

Iancu Argintoianu: Asistam la un abuz, la un demers heirupist. Au suspendat activitatea tuturor, fara nicio exceptie. De ce sa suspenzi o gogoserie, de exemplu, cand legea spune ca trebuie oprita activitatea numai la cele care genereaza aglomerare de persoane ? Nu e stabilit ce inseamna aglomerare de persoane – mai mult de 2, de 10, de 100. Nimeni nu stie. Este un abuz total si nu este exclus ca peste o luna, cand se publica normele metodologice, sa scrie ca aglomerare de persoane inseamna mai mult de 50 de persoane. Intre timp insa, ai distrus totul, pentru ca firmele au inchis, angajatii i-ai trimis in somaj, tu ai incercat sa iti cauti un alt spatiu, ai distrus orice vad comercial. Eu aveam 20 de angajati si i-am trimis pe toti in somaj, ceea ce nu este normal.

OrasulVechi.ro: Ce faceti in situatia in care va aflati?

Iancu Argintoianu: Astept sa decida cum si in ce conditii vom face consolidarile. In Blanari 9, probabil saptamana viitoare am gata proiectarea, pe banii mei, si astept decizia Primariei. Insa tergiversarea asta reprezinta o mare problema. Nu trebuiau sa inchida ci sa oblige firmele sa inceapa lucrarile. Ganditi-va, de exemplu, ca toate vor lua credite de la banci. Daca le opresti activitatea, cu ce mai garanteaza, cu ce credibilitate mergi la banca? Cum poti sa dovedesti bancii ca esti solvabil ? Sper ca autoritatile sa gaseasca si o solutie prin care sa garanteze imprumuturile pentru consolidare. Sper, pe de alta parte, ca vor face un mecanism prin care autorizatiile necesare sa se dea rapid, nu dupa luni de zile. Daca in 15 zile, de exemplu, imi da autorizatia de constructie, in 2-3 luni eu finalizez consolidarea cladirii, pe banii mei, nu ai primariei.