Cum promovăm Bucureștiul. ArCuB, în pericol?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Cum promovăm Bucureștiul. ArCuB, în pericol?

Bucureştiul este un oraş frumos, cu mall-uri, cu magazine cu preţuri excelente, cu restaurante foarte bune 1i cluburi la mare căutare, cu un Centru Vechi plin de viaţă, cu oameni frumoşi. Păcat că nu este promovat aşa cum trebuie. Am auzit astfel de vorbe de la mulţi turişti străini ajunşi în Capitală, impresionaţi de ce au găsit aici. Cei mai mulţi au ajuns în Bucureşti dintr-o conjunctură, în principal cu serviciul.

Pe de altă parte, nu de puţine ori am citit interviuri cu expaţi care şi-au declarat fascinaţia pentru oraşul nostru, fiind decişi să rămână aici chiar şi după ce îşi termină contractul.

Într-un astfel de oraş care, atenţie, nu are nicio strategie coerentă de promovare turistică la nivel internaţional, Primăria Capitalei vine cu iniţiativă cel puţin controversată. Vrea să limiteze activitatea singurei instituţii din Capitală care promovează Bucureştiul cultural – imaginea capitalei României – ArCuB!

Municipalitatea a promovat un proiect de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcționare a ArCuB, prin transformarea instituției din serviciu public de cultură în „instituție de spectacole de proiecte”.

Pentru cei care nu ştiu, ArCuB, adică Centrul Cultural al Municipiului București, este o instituţie de cultură finanţată de Primăria Capitalei, specializată în susţinerea de spectacole, evenimente culturale, manifestări artistice etc., menite să promoveze Bucureştiul drept destinaţie culturală, artistică şi mai ales turistică.

O instituţie a cărei activitate am salutat-o în dese rânduri pentru campaniile sale excelente. Numai în 2015, peste 80 de proiecte culturale din București au beneficiat de finațare din partea ARCUB. Printre ele se numără Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, Balkanik Festival, Undercloud, Anim’est, Les Films de Cannes a Bucharest,  B-Fit in The Street, Zilele Bucureștiului, Noaptea Albă a Bucureștiului, Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii sau Romanina Design Week.

Mai nou, instituţia s-a mutat cu tot cu arme şi bagaje în locaţia din Gabroveni, din Centrul Vechi, iar cel mai ambiţios plan pe care îl are în vedere este să promoveze Bucureştiul drept Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Potrivit celor de la ArCuB, initiativa Primăriei “este o măsură care restrânge în mod drastic activitățile ArCuB și posibilitățile sale de a finanța evenimente culturale, iar întregul proces de finalizare a candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii a orașului este deja blocat”.

O poziţie extrem de vehementă din partea ArCuB, instituţie înfiinţată chiar de Primăria Capitalei. Ce să înţelegem din această situaţie? Ce îşi doreşte Primăria Capitalei de la ArCuB? Nicio declaraţie oficială, nimic care să ne dea un minim indiciu.

Dacă ar fi să judecăm după afirmaţiile celor de la ArCuB, în 2016 am putea să ne luăm adio de la festivalurile populare care au adunat zeci de mii de oameni, precum cele amintite mai sus.

Dincolo de supoziţii, rămân faptele. Proiectul de hotărâre urmează a fi votat, mâine, în plenul ședinței Consiliului General al Capitalei. În tentativa de a bloca această hotărâre, ArCuB şi Bucureşti 2021 au demarat o petiţie prin care încearcă să salveze instituţia.

“Dacă te numeri printre sutele de mii de bucureșteni care au fost alături de ArCuB în cele două decenii de activitate, e timpul să luăm atitudine împreună! Acest atac asupra unei instituții care a reabilitat și a redat orașului, sub forma unui centru cultural, o clădire monument istoric – Hanul Gabroveni și care a reușit să pună Bucureștiul pe lista Capitalelor Culturale Europene nu poate fi contracarat decât printr-un efort colectiv. Semnează petiția împotriva proiectului de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcționare a ArCuB și redă-i Bucureștiului șansele la un statut european!”, se spune în manifestul pe care îl găseşti aici.

Petiţia a fost semnată până acum de zeci de personalităţi bucureştene, din lumea culturală, ştiinţifică, din societatea civilă dar şi politicieni.

“O decizie favorabilă proiectului de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcționare a ArCuB în ședința de marți îi face pe membrii CGMB și pe Primarul General Interimar Răzvan Ioan Sava direct răspunzători de compromiterea definitivă a șanselor Bucureștiului în competiția CEaC 2021 și mai ales de condamnare nedreaptă a unei instituții cu un rol esențial în promovarea culturii”, afirmă iniţiatorii petiţiei.

S-au adunat până acum peste 2400 din cele 5000 de semnături necesare.