Lavinia-Iulia Falcan dă viață Centrului Vechi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments

Interviu cu Lavinia-Iulia Falcan. Cum pictura murală a dat viață multor localuri din Centrul Vechi.

Lavinia-Iulia Falcan (1)

Dacă sunteți curioși cu privire la studille sale, școli terminate și alte asemenea, vă propunem să dați un search pe google – Lavinia-Iulia Falcan – și sigur veți găsi. Noi am vrut să vă prezentăm partea umană a artistului, ceea ce se află în spatele talentului dozat cu multă meticulozitate, dar și un strop de nebunie. Poate părea o veritabilă contradicție, dar vă asigurăm că nu e.

Ce am descoperit noi? O tipă super cool, jovială, care pune mult suflet în tot ceea ce face. Și să vă mai spunem că multe din picturile alea „nebunești” din numeroase cluburi din Centrul Vechi, în care tu te zbengui până dimineața, sunt opera ei? Cine știe de câte ori te-au inspirat în ale tale fapte „vitejești” pe timp de noapte… 😀

Dar să nu mai lungim vorba, vă invităm să o descoperiți chiar voi pe tipa mișto care dă viață la o mulțime de localuri prin picturile sale muraliste. Și nu numai…

  1. Când ți-ai descoperit interesul pentru pictură și talentul în această direcție? Când/cum ți-ai dat seama că e momentul ca pasiunea să devină profesie?

Lavinia-Iulia Falcan: Momentul ăsta a venit târziu 🙂 Fiind destul de naivă și credulă în ceea ce văd în jurul meu,  mult timp am crezut că trebuie să mergem toți pe principiul acela în care ești angajatul cuiva de la 9:00-17:00 și ai un salariu constant și toată lumea trebuie să fie ca toată lumea, altfel nu ai cum! Bussines-ul meu cu pictura murală a început la 17 ani, însă a mai durat ceva până  am realizat că asta e profesia mea… eu pur și simplu munceam, îmi terminam studiile, pentru mine a fost ceva natural. Am încercat să lucrez de la 9:00-17:00, însă  nu m-am potrivit deloc, am dat fail garantat la toate joburile pentru că mai mult de 25 zile nu rezistam 🙂

  1. Ce te inspiră atunci când pictezi?

Lavinia-Iulia Falcan: Mă inspiră poveștile!

De orice gen, poveștile oamenilor despre relații, poveștile despre iubire, ură, dramă, gelozie,  suflet, animale, copii, natură; povești despre întâmplări haioase sau mai puțin haioase, sunt multe resurse în  jurul nostru.

Am ales în decursul anilor să nu mă plafonez, pentru că am trecut prin asta și mi-a fost tare greu să îmi revin. Simt ca am pierdut mult cu acele luni de plafonare, însă fără susținerea familiei și a iubitului meu,  nu aș fi reușit să depășesc momentul ăla.

Aleg să mă inspir din orice. Ba chiar să caut inspirație acolo unde nimeni nu o vede. Mai greu, dar se găseștete, parol!

  1. Ce fel de picturi realizezi? Ce te-a determinat să optezi în principal pentru pictura murală?

Lavinia-Iulia Falcan: Pictura murală am ales-o printr-o joacă, un test frumos și constructiv dat de un bun prieten.

Mi-a fost tare teamă la primul proiect. Începuse nebunia cu pereții zugrăviți în culori mai îndrăznețe prin localuri, în 2006. Eu le vedeam mereu ca pe niște fundaluri superbe pentru picturi murale în tema fiecărui local. Pe când eram în ultimul an de liceu, un bun prieten zugrăvea un restaurant în culori mai îndrăznețe și cumva am reușit datorită proiectului lui, în restaurantul respectiv, să pot picta pentru prima oară acolo. Și de atunci, nu a mai fost nevoie de nimic, decât de cea mai veche reclamă a tuturor timpurilor, adică din vorbă în vorbă. Mi s-a potrivit din prima, tot ce mi-am dorit vreodată, suprafețe mari, să nu fiu îngrădită de niște dimensiuni mici, standard.

Lavinia-Iulia Falcan (2)

  1. Te numeri printre puținii artiști muraliști din București… Ai picturi realizate chiar și în câteva cluburi/puburi din Centrul Vechi, așa-i? Care sunt acelea? Ți s-a propus o temă/concept sau ce te-a inspirat?

Lavinia-Iulia Falcan: Da, am pictat în multe localuri, pub-uri, restaurante, cluburi în Centrul Vechi. Este un fel de a doua casă a mea. Toți beneficiarii au fost extraordinari, am învățat de la fiecare câte ceva.. Am avut norocul ca, în general, să mi se lase mână liberă, să experimentez; am avut și câțiva  beneficiari cu teme pe care și le-au dorit și atunci  m-am raportat mereu la povestea locului, la nevoile și dorințele lor, reușind astfel să finalizez fiecare proiect. Chiar și când am mână liberă, cel mai important e să reușesc să mă conectez cu povestea locului.

Eu le numesc expoziții permanente. J Pentru că sunt acolo mereu, le poate vedea oricine iar o parte din localuri sunt:  The Gin Factory, Maraboo, Jack’s Pub, Old Havana, Robin Hood, Black Jack, Gallienus, Friends, Big Ben Pub șiiii sunt sigură că mai sunt, dar trebuie să fac cumva trenul amintirilor și mi-ar lua ceva timp 🙂

Și multe alte proiecte în București, Iași, Buzău & Brașov.

  1. În ce alte locuri din București/țară îți pot fi văzute creațiile?

Lavinia-Iulia Falcan: Upstairs Rooftop (unul din favoritele mele!!!! ), showroom Dupont Ingrediente, Berestroika Beer, birourile Carrefour Romania, Kumar Agra Palace, Friend’s Pub, American Lexi Dinner, Beraria Cupsa Junior, Hospice Casa Speranței, Four Seasons Dorobanți, Fashion Victim magazin, Il Tempio, The Londoner, Bucătarul Vesel… Și dacă nu ieșiti prea des  în   oraș, pentru că vă place să gătiți acasă, îmi puteți vedea ilustrațiile despre mâncare în prima  revistă de patiserie artizanală Pastry Chef Romania 🙂

  1. Ai expus la New York și urmează pentru a doua oară în acest an. Cum te simți? Cum s-a ivit o astfel de șansă?

Lavinia-Iulia Falcan: Toate colaborările cu galeriile de artă din New York au fost și sunt inedite, reprezentând o oglindă a profesionalismului la cote înalte, lucruri pe care le citești doar prin cărţi de succes, darămite să ți se întâmple chiar ție. Este de vis! Reacția oamenilor față de lucrările mele  mi-a adus o perspectivă nouă cu privire la munca artistică, am fost flatată de toate comentariile pozitive, de faptul că, la un moment dat, toată lumea era buluc peste picturile mele și că am reuşit să transmit cu adevărat ceea ce simțeam când am realizat acele picturi în micul meu atelier din Berceni. Au fost foarte receptivi ca oameni, ca nație, ca devoratori de artă. Într-un an de zile să expun la New York… nici în visele mele cele mai mari nu exista așa ceva! Șansa s-a ivit pur și simplu: cei de la galerie au fost cei care m-au contactat, adică șansa am avut-o   prin multă muncă, expunere și dorința de a reuși nu doar în locul în care dorm și mănânc.

  1. Ai mai expus și în alte țări?

Lavinia-Iulia Falcan: La sfârșitul acestei luni, o să expun la Monaco, în cadrul „Monaco Yacht Show” , un târg de artă doar pentru colecționari la care singura galerie prezentă cu arta este cea care mă reprezintă pe mine. Am mari emoții la fiecare expunere, mai ales într-un loc nou, abia aștept să văd oamenii, să le văd reacțiile și să învăț noi lucruri .

  1. Care este proiectul tău de suflet? Ce ne spui despre Madonia Art?

Lavinia-Iulia Falcan: Toate proiectele pe care le-am realizat, le iubesc, am pus suflet ca să pot crea ceva, dar cred că cel care m-a marcat cel mai mult a fost clădirea din Centrul Vechi cu localurile „The Gin Factory” și „Old Havana”, unde am pictat ambele localuri cap-coadă, am petrecut nişte ani frumoşi acolo şi a fost şi punctul de plecare de unde am pictat multe alte localuri superbe din Centrul Vechi. Patronul clădirii a avut multă încredere să lase atâţia pereţi pe mâna mea, iar până în ziua de azi lumea din Centru Vechi încă urmăreşte tiparul localurilor de succes „Gin Factory”/ „Old Havana”.

„Madonia Art” a pornit dintr-o joacă de frați, unde eu și fratele meu ne-am pus amprenta. Sau mai degraba Giuseppe Madonia și-a pus amprenta pe noi, hahaha!

Madonia a fost un mafiot al anilor ’50, a inspirat multe filme și fratelui meu i-a plăcut povestea lui, pentru că era genul ăla de om care triumfa în toate. Mi-a plăcut pasiunea lui pentru acest personaj și toata puterea și inspirația mi-a transmis-o și mie! Plus, e un nume neutru, care poate fi pus și la băieți, și la fete! 🙂

  1. Care consideri că este cea mai excentrică pictură a ta? De ce?

Lavinia-Iulia Falcan: Ei, asta e o poveste frumoasă și destul de recentă. A fost o mega provocare dată de fetele de la Gavia Concept, care se ocupă cu design și amenajări interioare. Colaborez cu ele de mult timp și rezonez extraordinar la ideile lor.

Am pictat un perete înalt de 6 metri înălțime, cu lățime de aproximativ 4 metri. Am avut o schelă imensă și a fost o muncă titanică pentru mine, dar placută cu fiecare zi. Cum vedeam că avansează metru cu metru pictura, eram la cote maxime de bucurie! Imaginează-ți, eu doar de 1,6 m: cum am reușit să mă cațăr peste tot peretele ăla, să fac totul ochiometric la scară, cum??? Uneori nu îmi vine să cred ceea ce fac, totul vine cât se poate de natural și la final mă minunez singură.

A ieșit extraordinar, iar beneficiarii au fost răbdători și încântați de tot proiectul!

M-a provocat datorită dimensiunilor, urcatul pe schelă atât de sus m-a făcut să mă simt ca în LionKing, hahhhaa! Glumesc, dar pe cât de mare a fost proiectul, pe atât de mare a fost și satisfacția!

  1. Ce planuri/proiecte ai de viitor?

Lavinia-Iulia Falcan: Anul trecut am început colaboarea pe plan internaţional cu picturile personale pe pânză. Sunt picturile pe care le-am făcut de-a lungul timpului, pe lângă alte proiecte. Reprezintă mult din ceea ce am trăit, sentimentele mele expuse prin artă şi într-o manieră abstractă şi personală. Am fost încadrată cu greu în vreun stil, aşa că aici nu prea am avut succes cu picturile mele atipice şi am crezut că vor rămâne veşnic în atelierul meu din Berceni, una din camerele apartamentului părinţilor mei pe care iubitul  meu a transformat-o în atelier ca să am unde crea.

Acum tablourile mele sunt la New York, la începutul acestui an am avut şi debutul pe plan internaţional, unde au fost foarte receptivi şi impresionaţi. Pe lângă asta, îmi canalizez energia și pe partea de ilustrații de carte pentru copii. În curând va fi lansată și prima carte a Poveștilor Cristinei (www.povestilecristinei.ro), în care am realizat aproximativ 50 de ilustrații, fiind inspirată de toate personajele create în aceste povești pozitive!

Îmi doresc să reuşesc pe mai departe şi pe alte meleaguri, lucrările mele să fie expuse în toate colţurile lumii şi să am putere să îmi dezvolt afacerea şi în afara României. Asta înseamnă recunoaştere, evoluţie şi faptul că niciodată nu mi-a plăcut să stau într-un loc şi să văd cum trece timpul pe lângă mine.

Lavinia-Iulia Falcan, dă viață Centrului Vechi

Pentru fotografiile 21-24, mulțumiri fotografului Andrei Gindac!
Te-ar mai putea interesa: