Cum influențează alcoolul creierul! Vezi transformările pahar cu pahar!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Cum influențează alcoolul creierul! Vezi transformările pahar cu pahar!

Mulți dintre noi consumăm alcool ca să ne relaxăm și ca să ne simțim bine. Totuși, atunci când nu mai ținem socoteala paharelor, lucrurile pot scăpa de sub control!

Uite întregul proces prin care alcoolul afectează creierul, pahar cu pahar!

Odată înghițită, băutura „călătorește” spre stomac, unde aproximativ 10% din alcool este absorbit, apoi spre intestinul subțire, unde restul alcoolului este absorbit în fluxul de sânge.

Cum ficatul nostru poate metaboliza doar aproximativ 15 mg/dL pe oră (adică o băutură pe oră), tot ce depășește această cantitate conduce la acumularea de alcool în fluxul de sânge, care determină la rândul său simptome de intoxicare.

Metabolizarea alcoolului

Alcoolul este metabolizat în ficat, de 2 enzime principale: dehidrogenaza alcoolului și dehidrogenaza aldehidică. Mai întâi, alcoolul e metabolizat de dehidrogenaza alcoolului în acetaldehidă, care este un compus toxic. Acesta este considerat motivul pentru simptomele neplăcute ale mahmurelii.

Acetaldehida este apoi metabolizată de dehidrogenaza aldehidică în acid acetic (sau oțet).

După două băuturi, semnele intoxicării pot începe să iasă la suprafață. Astfel, este posibil să crezi că e o idee excelentă să trimiți acel mesaj sau să te implici într-o conversație cu doi străini. Dar este doar influența alcoolului.

Și totuși, cum face alcoolul asta?

GABA, sau acidul gamma-aminobutiric, este considerat a fi unul dintre cei mai importanți mediatori inhibitori centrali, oprind neuronii în creier. Prin activarea receptorilor GABA, alcoolul determină creșterea arderii acestor neuroni inhibitori și, prin urmare, scăderea activității generale în anumite zone ale creierului.

Mai mult decât atât, alcoolul are abilitatea de a-și croi drum în receptorii de glutamat. Neuronii glutamatergici sunt neuronii excitatori. Astfel, alcoolul găsește o altă cale prin care să inhibe și acești neuroni, reducând activitatea în anumite zone ale creierului.

Una dintre acest zone este cortexul prefrontal. Deci, pe măsură ce bei, activitatea din cortexul prefrontal scade, lucru care determină acțiuni din ce în ce mai nesăbuite.

Și totuși, alcoolul ne face să ne simțim bine! Cum explicăm asta?

Alcoolul provoacă creșterea arderii de neuroni eliberatori de dopamină. Dopamina reprezintă acel neurotransmițător al stării de bine.

Totodată, dopamina cauzează consolidarea efectelor alcoolului, determinându-vă să luați și următorul pahar de alcool. Deci e cam cu dus și întors această plăcere…

La 3-5 băuturi sau atunci când concentrația alcoolului din sânge ajunge la 50 mg/dL, efecte secundare adiționale ale intoxicării pot începe să se manifeste. Acestea pot include, pierderea echilibrului și a capacității de coordonare.

Aceasta se datorează sau, mai bine zis, sunt cauzate de efectul alcoolului asupra cerebelului. Cerebelul este responsabil de coordonare. Acesta interacționează cu nervii periferici din brațe și picioare, afectând astfel capacitatea de coordonare.

Este important să avem în vedere că utilizarea cronică a alcoolului duce la afectarea cronică a nervilor, care poate include afectarea permanentă a țesutului nervos ce determină la rândul său pierderea echilibrului.

La 10 băuturi, semnele intoxicării cu alcool încep să fie dure, incluzând: voma, stări de greață, amnezie anterogradă (pierdere a cunoștinței), vorbire incoerentă.

Credeați că nu se poate și mai rău? Ba da, după ce depășești cele 10 pahare. Efectele includ hipertermie, hipoventilație, aritimie cardiacă.

Se pare că poți trece ușor de la plăcere, la neplăcere consumând alcool. Așadar, dragii noștri, drink wisely! 🙂

Sursa: ScienceAlert

 
Te-ar mai putea interesa: