Cum aranjezi corect masa pentru el

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Cum aranjezi corect masa pentru el

Dacă mergeți la restaurant e simplu. Dar situația se schimbă atunci când vrei să-l inviți la tine acasă  pentru a servii o cină romantică preparată de tine. Deși ai folosit întotdeauna doar două, trei tacâmuri atunci când erai singură, acum trebuie sa-l impresionezi. Să știi cum să așezi corect masă e o chestie de bonton.

Am stat de vorbă cu câţiva specialişti din Centrul Vechi şi aceştia ne-au explicat, în câteva cuvinte, regulile esenţiale din codul de comportament la masă.

 Astfel, atunci când vrei să organizezi masa, trebuie să ştii că tacâmurile se așează pe masă din exterior spre interior, în ordinea în care aveți nevoie de ele. Este bine să laşi o distanţă între tacâmuri, şerveţele şi farfurii, nu să le îngrămădeşti pe masă.

În fața fiecarui scaun se pune o farfurie suport. Dacă la masă servești salată, aceasta poate fi așezată peste farfuria de bază ori în locul farfuriei de pâine, mai mică și aflată un pic lateral stânga desupra farfuriei suport.

Legat de tacâmuri, trebuie să ştii că furculiţele se aşează întotdeauna în partea stângă a farfuriei. Furculiţa mai scurtă este cea pe care o foloseşti la salată. Se pune prima în partea stângă. Urmează furculița pentru felul principal, în apropierea farfuriei. Ambele pot fi așezate peste șervet, care e obligatoriu să fie prezent la o astfel de masă.

În partea dreaptă, aşezi cuțitul, cu lama spre farfurie. Lângă el se pune linguriţa, urmată de lingura de supă sau ciorbă, după caz.

Nu uita de paharele de vin, care trebuie alese în funcție de culoarea vinului servit. Așează-le alături de paharele de apă în dreapta, deasupra cuțitului.

La final, nu uita să verifici că sunt aşezate simetric cu farfuria şi cu celelalte elemente de pe masă, spre exemplu lumânarile, ce pot fi poziționate în mijlocul mesei. Atenție mare, îți recomandăm să folosești unele cu înălțime mică astfel încât acestea să nu “stea” între voi. În cazul în care nu ai, sau vrei să folosești un sfeșnic, imediat ce vă așezați la masă mută-l în lateral, undeva unde să nu va incomodeze.

Poftă bună!