Creierul si dragostea. Ce se intampla de fapt?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Creierul si dragostea. Ce se intampla de fapt?

Teoretic, stim urmatoarele lucruri. Dragostea nu are nicio legatura cu creierul. Atunci cand te indragostesti, ti se aprind calcaiele dupa individ/a, etc., ratiunea se duce naibii, in locul ei ramanand pasiunea, fluturasii, sagetele si alte nave spatiale cu iz amoros. Se pare insa ca aceeasi oameni de stiinta, pe care ii amintim de fiecare data cand povestim despre descoperiri uluitoare, au ajuns totusi la concluzia ca materia noastra cenusie reactioneaza intr-un fel in momentul in care se intampla indragosteala.

“Unul dintre motivele pentru care dragostea iti da o senzatie atat de placuta este implicarea mai multor hormoni responsabili chiar cu acest lucru: senzatia de bine. Dopamina, neurotransmitatorul din striatum responsabil de cautarea de recompensa, este cu siguranta implicat in senzatia de indragostire”, explica psihologul Abigail Marsh, de la Universitatea din Georgetown.

Oxitocina si vasopresina sunt, de fapt, hormonii responsabili pentru intregul proces de indragostire, facandu-ne, de fapt, sa ne simtim mai bine. “De exemplu, in cazul şoarecilor de camp monogami, actul de imperechere elibereaza o cantitate mare de oxitocina şi dopamina. Ca alte reactii care provoaca o emisie de dopamina in cantitati mari – ca in cazul cocainei – actiunea de a fi impreuna cu acel partener specific este privita ca fiind ‘recompensatoare’“, explica autoarea studiului.

Asadar, iata ca nu este chiar imposibila acesta legatura intre creier si dragoste. In plus, avem si video care sa demonstreze acest lucru.
Te-ar mai putea interesa: