Craft Beer – Dicţionar de Centrul Vechi!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments

Craft Beer – Dicţionar de Centrul Vechi!

Tu știi ce este?

Berea artizanală, “craft beer” sau „bere de casă”, indiferent cum i-ai spune, cert este că a devenit tot mai populară în Centrul Vechi. Sunt câteva pub-uri unde poţi să bei o astfel de bere specială, în pahare sau halbe pe măsură. Dacă tot bei o bere, nu te interesează ceva din istoria “craft beer”?

Berea artizanală nu este cu nimic inferioară berii clasice, industriale. În multe cazuri am spune dimpotrivă! Ca și în cazul vinului sau a whiskyului, măestria producătorului și ingredientele folosite la crearea berii influențează în mod decisiv aroma și savoarea produsului final.

Termenul de “craft beer” sau „bere de casă” a fost inventat de americani în anii ’70 pentru a denumi berea vândută de producătorii relativ mici, independenți, care prepară berea după metode și standarde de calitate tradiționale. Între timp termenul s-a extins în întreaga lume și este folosit de toți producătorii mici care împărtășesc aceste valori.

Dacă nu ştiaţi, cel mai cunoscut producător de “craft beer” este Fullers, o marcă din Londra care produce bere din 1845. Multe dintre berile create în făbricuța din cartierul Chiswick au fost premiate la cele mai importante concursuri din lume, iar London Pride, ESB și Chiswick Bitter, trei dintre berile premium ale lui Fullers au fost declarate Champion Beer of Britain, o performanță neegalată până astăzi de nici un alt producător englez.

Întrebaţi în pub-uri dacă au Golden Pride – o bere brună, cu aromă discretă de portocală și finnish prelung caramelizat sau 1845, o bere creată pentru aniversarea de 150 de ani a producătorului. Cu un buchet extrem de complex, ușor condimentată.

Ar fi de gustat şi Discovery, o bere blondă foarte aromată și răcoritoare, ESB, o bere brună, amăruie şi Bengal Lancer, un „indian pale ale”, cu aciditate medie și foarte aromată.

Și la noi în țară sunt câțiva producători de bere artizanală pe care vă recomandăm să-i încercați cu incredere, Zăganul, Sikaru, Ground Zero, Perfektum sau Nemțeana sunt câteva dintre ele, dar pe tema asta o să vorbim într-un alt material.
Te-ar mai putea interesa: