Cercetătorii concluzionează: să dormi cu cățelul, aduce beneficii

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Cercetătorii concluzionează: să dormi cu cățelul, aduce beneficii

Vești bune pentru iubitorii de animale: să lași cățelul în dormitor atunci când dormi, nu îți tulbură somnul, ci dimpotrivă! Cel puțin asta sugerează cele mai recente cercetări desfășurate de Mayo Clinic.

În ciuda acestor concluzii, cercetătorii încă recomandă prudența atunci când vine vorba de dormitul în același pat cu cățelul.

Detalii despre studiu

Studiul a inclus 40 de adulți care practicau dormitul că cățelul în aceeași cameră, unii dintre participanți permițând chiar dormitul animalului în pat. Atât persoanele implicate în studiu, cât și cățeii acestora au purtat timp de 7 nopți dispozitive de urmărire a mișcării. De asemenea, oamenii au răspuns la o serie de întrebări despre calitatea somnului și despre locul în care propriul câine dormea pe timpul nopții.

Cercetătorii au descoperit că prezența câinelui în dormitor nu perturbă somnul, așa cum se credea inițial. Iată care au fost rezultatele studiului!

Rezultatele studiului

În medie, persoanele care au dormit cu câinele în aceeași cameră (dar nu în același pat) au prezentat o eficiență a somnului de 83% (aceasta se referă la cantitatea de somn acumulată din totalul timpului petrecut în pat), în condițiile în care un procent considerat satisfăcător este 80%.

În cazul în care persoanele au optat pentru dormitul alături de cățel, chiar în același pat, eficiența somnului a fost ușor scăzută, procentul înregistrat fiind de 80%. Chiar dacă și acest procent este unul satisfăcător, potrivit rezultatelor studiului, persoanele care au dormit în același pat cu animalul de companie, s-au trezit mult mai des în timpul nopții.

În ceea ce privește participanții patrupezi, aceștia nu au manifestat specificități ale somnului, în funcție de locul în care dormeau.

Un studiu asemănător a fost realizat și în anul 2014 de către cercetătorii de la Mayo Clinic, la acea vreme, aceștia declarând: „Să ai în apropiere o pisică sau un cățel care se comportă bine, poate constitui un mediu foarte relaxant și favorabil somnului. […] Dacă toate lumea doarme bine, atunci somnul cu cățelul poate fi un beneficiu”.

Totuși, cercetătorii semnalează că deținerea mai multor animale de companie și prezența acestora în dormitor, pot provoca perturbări ale somnului. Cauza mai exactă ar fi variatele obiceiuri ale fiecăruia dintre animale, în timpul somnului.

Studiul inițial despre care vă vorbeam, a fost unul de dimensiuni mici, astfel că cercetătorii nu își pot da cu părerea dacă și dimensiunile sau rasa animalului contează. Aceștia concluzionează cu atenția pe care fiecare deținător de animale trebuie să o acorde în această privință. Astfel, dacă realizezi că somnul cu cățelul, în aceeași cameră sau în același pat, nu îți priește, renunță la acest obicei de dormit. Iubirea față de prietenul patruped ți-o poți demonstra într-un million de alte moduri.