Centrul Vechi sub microscop

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...
comments

Centrul Vechi sub microscop

După tragedia de la #Colectiv şi controalele demarate de ISU, toate cluburile, puburile şi restaurantele au început demersurile pentru a le asigura clienţilor siguranţa în caz de incendiu. Legea privind funcţionarea localurilor în clădirile cu risc seismic adaugă o noua încărcătură pentru oaza de distracţie, turism şi business din centrul Capitalei.

Nimeni nu spune că barurile, cluburile, restaurantele şi magazinele nu trebuie să intre în legalitate. Asta așa ca să fie clar!

Este absolut normal ca toate firmele din România, indiferent de domeniul de activitate, să deţină toate autorizaţiile necesare, de la cea de incendiu la cele privind siguranţa clădirii în care funcţionează.

Însă modul heirupist în care statul a decis să acţioneze în acest sens tinde să ducă la închiderea celor mai multe localuri din Centrul Vechi. Nu pentru că oamenii de afaceri n-ar dori să investească, ci pentru că statul român nu le oferă răgazul necesar pentru a respecta noile reglementari.

Este important de precizat faptul că și până acum, firmele din Centrul Vechi au respectat legislația în vigoare, așa cum a fost ea, cu bune și rele, cu declarații pe proprie răspundere și avize provizorii.

Consolidarea clădirilor din Centrul Vechi nu se poate face peste noapte. La fel nici construcţia uşilor de acces, scărilor şi rampelor necesare în caz de incendiu. Ambele măsuri reprezintă investiţii de amploare pe care oamenii de afaceri s-au arătat hotărâţi să le pună în practică, însă implementarea acestora va dura câteva luni, dacă nu ani. Ştim cu toţii cât de greu este să obţii o autorizaţie de construcţie în România! E nevoie de legi care să ajute adoptarea de urgență a acestor apobări astfel încât lucrările să înceapă cât de curând posibil.

OraşulVechi.ro îşi propune să susţină intrarea în legalitate a tuturor afacerilor din Centrul Vechi.

Considerăm însă că statul român trebuie să acorde investitorilor un termen de graţie în care să îşi pună în practică investiţiile asumate. Iar cine nu îşi va respecta obligaţiile, să suporte consecinţele legii.

Până atunci însă, dacă legea va fi pusă în practică în forma actuală, toată lumea va avea de pierdut.

Statul nu va mai încasa taxe și impozite, oamenii de afaceri își vor vedea investițiile blocate, angajații acestora vor îngroșa rândurile șomerilor și, nu în ultimul rând, clienții vor avea mai puţine locuri de distracţie în Bucureşti.

Să nu uităm că, în ultimii ani, Centrul Vechi a devenit unul dintre obiectivele turistice cele mai vizitate, iar închiderea acestuia va duce la consecințe negative în lanț, inclusiv prin scăderea numărului de turiști.

S-au lansat deja câteva teorii ale conspirației legate de cine și de ce ar avea interesul ca Centrul Vechi să aibă de suferit. E cel puțin ciudat că singura zonă care oferă destule locuri de muncă, bani la bugetul statului și satisface toate necesitățile turiștilor străini, este pusă sub presiune. Deocamdată, nu plecăm urechea la zvonuri. Ne punem un semn de întrebare și urmărim ce alte acțiuni vor întreprinde autoritățile în continuare.