Cea mai bună metodă să te lași de fumat, potrivit cercetătorilor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Cea mai bună metodă să te lași de fumat, potrivit cercetătorilor

Te-ai hotărât că este momentul să te lași de fumat, dar nu știi ce metodă are efect? Specialiștii au desfășurat cercetări în această direcție și ne oferă informații utile.

Studiul în cauză a fost condus de Nicola Lindson-Hawley de la Universitatea din Oxford și a presupus analizarea a circa 700 de persoane din Anglia, care fumau cel puțin 15 țigări pe zi, dar care doreau să se lase de fumat.

Potrivit time.com, cercetătorii au stabilit ca data la care participanții să renunțe la fumat să fie la 2 săptămâni de la momentul începerii studiului. Astfel, participanții au fost împărțiți în 2 grupuri. Persoanele dintr-un grup trebuia pur și simplu să-și respecte obiceiurile de fumat în aceste 2 săptămâni, după care să renunțe brusc la fumat, în timp ce persoanele din celălalt grup au fost rugate să reducă treptat cantitatea de țigări fumate, pe parcursul aceleiași perioade.

Ambele grupuri au beneficiat de consiliere comportamentală, plasturi de nicotină și terapie de substituție a nicotinei cu produse precum guma, pastilele sau spray-ul de gură.

Modul în care cercetătorii au măsurat succesul experimentului a fost prin evaluarea abstinenței la 4 săptămâni de la data renunțării la fumat, și apoi 6 luni mai târziu.

Grupul care a renunțat brusc la fumat a înregistrat la prima evaluare un succes de 49%, în timp ce grupul care a renunțat gradual la fumat a înregistrat un succes de 39%.

A doua evaluare, realizată la 6 luni, a înregistrat un succes de 22% în cazul persoanelor care renunțaseră brusc la fumat, în timp ce în celălalt grup s-a înregistrat o reușită de 15%.

Ce e interesant este faptul că persoanele au declarat că au preferat să renunțe la fumat treptat, nu brusc. Totuși, succesul experimentului nu a fost influențat de această dorință a persoanelor participante.

Cercetarea nu a luat în calcul și alte forme de renunțare la fumat, cum ar fi țiagara electronică, însă, între aceste 2 metode prezentate, câștigătoarea este clară. Deci, dacă te gândești să renunți la fumat, fă-o brusc. Poate părea mai dificil, dar rezultatele sunt de durată, conform acestei cercetări.

 
Te-ar mai putea interesa: