București fără cluburi și restaurante?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

București fără cluburi și restaurante?

După drama din Colectiv, pompierii și oficialii primăriilor au început o amplă campanie de controale în toate cluburile și restaurantele din oraș. Iar efectele se văd deja – multe localuri, inclusiv din Centrul Vechi, și-au închis porțile sau le-a fost suspendată activitatea până ce vor respecta normele de protecție împotriva incendiilor. Unii o văd ca pe o situație normală, alții cred că avem de-a face cu o “vânătoare de vrăjitoare” 

În Centrul Vechi, acțiunea autorităților a dus la suspendarea activității mai multor localuri pe care nici nu merită să le pomenim.

De ce? Pentru că multe dintre ele erau, într-adevar, adevărate bombe, amenajate în condiții improprii.

Există, totodată, un număr destul de însemnat de localuri care funcționau, ca și Colectiv, pe propria răspundere, iar patronii au preferat să închidă temporar activitatea până își vor asigura măsurile de protecție.

Interesant este că, potrivit unor surse, există câteva localuri care au depus cereri de autorizare la ISU și, până în prezent, nu au primit nicio reacție.  

“Am cerut date despre documentație, am cerut să vina un inspector să verifice situația și să ne spună ce-i de făcut. Am preferat să nu mai deschidem până ce nu vom avea avizul ISU. Așteptăm să vină și să luăm toate măsurile necesare”, ne-a declarat proprietarul unui local, sub protecția anonimatului.

Asistăm la o “vânătoare de vrâjitoare”? Caută autoritățile să găsească “țapul ispășitor”? Încearcă să paseze răspunderea pe patroni, cu toate că și statul are partea sa de vină, prin acordarea autorizațiilor de funcționare?

 Dragoș Petrescu, fondatorul City Grill, afirma, recent, la Zilele Biz, că pericolul este ca zona de HORECA să devină poligonul de trageri pentru instituțiile statului.

El avertiza că, dacă nu se va găsi un compromis între autorități și patroni, este posibil ca de la 1 ianuarie să nu mai găsești prea multe locuri în care să mănânci în București.

Și asta o spune unul dintre cei mai importanți investititori din domeniu.

Temeri îndreptățite, pe bună dreptate. Statul trebuie să găsească o soluție de compromis, să ofere un dead-line pentru ca cei care vor să funcționeze să își ia măsurile necesare.

Să tai și să spanzuri, să închizi fără drept de apel, să ignori situația pe care tocmai tu, autoritate publică, ai generat-o prin avizele acordate de atâția ani, înseamnă să ingropi un întreg sector economic, cu consecințe incalculabile, cu mii de joburi pierdute etc.

Da, într-adevar, suntem pentru legalitate și ordine în Centrul Vechi, în întregul sector de HORECA.

 În Centrul Vechi trebuie să fie prezente numai investiții de calitate, lucru pentru care milităm de ani de zile. Însă trebuie să oferim patronilor șansa și timpul să se pună de acord cu noile prevederi. Nu să judecam obtuz, să închidem doar ca să raportăm îndeplinirea “planului”, ca pe vremea comunistilor.

Cu bune, cu rele, cert este că Centrul Vechi trece, în aceste zile, printr-o adevărata “revoluție”.

Efectul #Colectiv va cerne investițiile de calitate de cele speculative, va impune noi standarde de calitate și siguranță, va ridica Centrul Vechi la nivelul așteptat de clienții români,  de turiștii străini.