3 august: Ziua Internațională a Vinului Alb. Ce nu știai despre vin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

3 august: Ziua Internațională a Vinului Alb. Ce nu știai despre vin

În fiecare an pe 3 august sărbătorim Ziua Internațională a Vinului Alb. Scopul acestei zile a fost acela de a celebra separat acest vin care iese în evidență de toate celelalte.

Câte ceva despre istoria vinului…

Cele mai vechi dovezi care există despre vin, susțin că acesta a fost produs cu mai bine de 7.500 de ani în urmă, în zona ce reprezintă acum Iranul. Deși poate există și de mai multă vreme, nu sunt dovezi care să confirme acest lucru. Totuși, un lucru este cert: de la acea vreme, prepararea vinului a ocupat un loc onorabil în societate, fiind utilizat în diverse ritualuri sau ca o „piesă de schimb” printre nobili și oamenii bogați.

Vinul alb reprezintă cel mai mare procentaj din cantitatea de vin produsă în Germania și Elveția, iar jumătatea nordică a Franței este renumită pentru gama variată de vinuri albe. Acestea sunt considerate a fi unele dintre cele mai delicioase vinuri și sunt adesea asociate cu consumul de pește.

În Catalonia este de asemenea un sortiment de vin alb cunoscut sub denumirea de „Cava”, iar șampania în sine este un vin alb cu adevărat strălucitor, fiind produs doar în provincia Champagne din Franța.

Ziua Internațională a Vinului Alb celebrează vechimea acestui vin auriu, încurajându-ne să-l apreciem pe parcursul întregului an.

Că tot îi este dedicată această zi, nu strică să descoperim câteva lucruri interesante despre vin, care să ne facă să-l savurăm (moderat) întregul an!

Lucruri interesante despre vin

  1. Consumul de vin poate îmbunătăți viața sexuală.

Dacă îți place vinul și îl bei cu regularitate, te poți bucura de acest beneficiu. Un studiu italian a descoperit că femeile care consumă 2 pahare de vin zilnic, savurează plăcerea fizică mult mai intens decât femeile care nu consumă deloc vin. Hmm, un bun motiv să te apuci să bei vin!

  1. În Roma antică, femeilor le era interzis consumul de vin.

Dacă soțul își prindea soția că bea vin, legea îi permitea acestuia să o pedepsească chiar și cu moartea.

  1. Nu orice sortiment de vin este la fel de bun pentru sănătate.

Vinurile roșii sunt cunoscute pentru faptul că au un conținut bogat în antioxidanți benefici, cum ar fi polifenolul și resveratrolul, care au efecte cardio-protectoare și proprietăți anti-cancer. Pielea de struguri este bogată în antioxidanți. Deoarece vinul roșu este fermentat împreună cu pielea, are mai mulți antioxidanți decât vinul alb care este prelucrat fără piele.

  1. Vinul nu conține grăsimi și nici colesterol.
  2. Epava Titanicului conține cea mai veche cramă din lume.

În ciuda adâncimii și a faptului că se află pe o epavă, sticlele sunt încă intacte.

  1. Numele vinului indică de obicei locul de origine sau soiul de struguri din care e făcut.

Majoritatea vinurilor europene indică originea lor geografică. Un exemplu foarte cunoscut ar fi vinul Bordeaux produs în regiunea Bordeaux din Franța. Vinurile Bordeaux sunt fabricate din Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot și, într-o măsură mai mică, Carmenere și Malbec.

Vinurile care nu provin din Europa sunt denumite în mare parte după soiul de struguri din care sunt produse. De exemplu, Cabernet Sauvignon din California.
Te-ar mai putea interesa: