Au interzis fumatul peste tot

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Culmea reglementării!

Au interzis fumatul peste tot!

Aberaţia de reglementare naşte decizii fără minte! După scandalul oierilor, cărora parlamentarii s-au gândit să le limiteze numărul de câini de la stână, aleşii s-au gândit la o altă măsură absolut aberantă – interzicerea completă a fumatului în restaurante, cafenele, baruri, discoteci şi cluburi.

Camera Deputaților a adoptat ieri proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care vizează în principal interzicerea fumatului în locurile publice închise. Asta înseamnă, în esenţă, că începând cu luna februarie, nimeni nu va mai putea fuma în locurile publice închise.

Noua lege, care urmează a fi trimisă spre promulgare președintelui, ar urma să intre în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, ea ar putea fi aplicabilă cel mai devreme pe 1 februarie.

Prin noua lege, de anul viitor se va mai putea fuma doar în aer liber, în locurile amenajate în fața barurilor, restaurantelor, discotecilor și oricărei alte clădiri sau pe stradă, cu excepția locurilor de joacă pentru copii.

În niciun caz nu se va mai putea fuma în incinta restaurantelor, barurilor, discotecilor, cluburilor, clădirilor guvernamentale, unităților sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private, sediilor firmelor private, etc.

Ce înseamnă spaţiu public deschis? Citim din lege – “orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Iar dacă nu era de ajuns, legea mai impune o regulă aberantă – interzice comercializarea la bucată a țigărilor de foi și cigarillos, nu numai a țigaretelor. Mai simplu spus, nu îţi vei mai putea cumpăra ţigări decât de la magazinele specializate.

Este adevărat că măsura este pozitivă pentru nefumători. 73% dintre adulți nu fumează și o bună parte dintre ei suferă și mor prematur prin boli cauzate de fumat, spun iniţiatorii legii. Însă legea aflată în vigoare în prezent îi proteja, credem noi, destul de bine. Toate localurile aveau obligativitatea de a amenaja săli speciale pentru fumători şi nefumători sau să anunțe că în local se fumează.

Ideea e că, din februarie încolo, cine încalcă legea riscă o amendă contravențională cuprinsă între 100 și 500 lei. Proprietarii de business-uri pot plăti chiar până la 15.000 de lei şi riscă închiderea unităţii dacă vor permite fumatul înăuntru.

De ce să impui obligativitatea de a nu se fuma în toate spațiile închise? De ce nu, mâine-poimâine, să interzici și consumul de alcool în cluburi și să le faci program pana la ora 22:00?

Să le povestim autoritatilor de libertatea privată, de dreptul de a alege? Alegerea de a fuma sau nu n-ar trebui să fie una decisă prin lege, mai cu seamă când vorbim de cluburi, restaurante și discoteci, locuri cu un specific special în care accesul nu este permis celor sub 18 ani.

Voi ce credeti?