Ascultarea de muzică veselă poate spori creativitatea

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Ascultarea de muzică veselă poate spori creativitatea

Un studiu recent realizat de Universitatea Radboud din Olanda în colaborare cu Universitatea de Tehnologie din Sydeny, susține că ascultarea de muzică veselă poate stimula generarea de soluții creative, inovatoare, comparativ cu un fundal „tăcut”.

Creativitatea este o calitate importantă în societatea actuală, extrem de complexă și aflată în continuă schimbare, deoarece ne permite să generăm soluții inovatoare pentru o gamă largă de probleme și să avem tot felul de idei proaspete. Întrebarea despre ceea ce facilitează cunoașterea creativă a fost mult studiată și, în timp ce despre muzică s-a demonstrat anterior că facilitează procesul de cunoaștere, se știu foarte puține lucruri despre cum ascultarea muzicii afectează în mod specific cunoștințele creative.

Detalii despre studiu

Pentru a investiga efectul muzicii asupra cunoașterii creative, cercetătorii au apelat la 155 de participanți pe care i-au împărțit în grupuri experimentale. Fiecare grup a ascultat una dintre cele patru tipuri diferite de genuri de muzică: fericită, calmă, tristă sau anxioasă, clasificate în funcție de valența lor emoțională (pozitivă, negativă) și de gradul de excitare (înaltă, scăzută), în timp ce un grup de control a „ascultat” tăcerea. După ce muzica a pornit, participanții au efectuat diverse sarcini cognitive care au testat gândirea lor divergentă și convergentă. Participanții care au venit cu cele mai originale și mai utile soluții pentru o sarcină, au avut un punctaj mai mare pentru creativitatea divergentă, în timp ce participanții care au venit cu o singură soluție bună, posibilă pentru o sarcină au obținut un scor mai mare pentru creativitatea convergentă.

Rezultatele studiului

Cercetătorii au descoperit că ascultând muzica veselă, definită de aceștia ca muzică clasică (valență pozitivă și un grad ridicat de excitare), stimulează mai mult gândirea creativă divergentă, comparativ cu tăcerea.

Autorii sugerează că variabilele implicate în starea livrată de muzica fericită pot spori flexibilitatea gândirii, astfel încât participanții să poată lua în considerare soluții suplimentare, pe care, în deplină tăcere, nu le-ar fi considerat viabile.

De asemenea, specialiști consideră că studiul lor ar putea să demonstreze că ascultarea muzicii ar putea promova gândirea creativă în moduri eficiente, dar la costuri reduse, în diferite domenii științifice, educaționale și organizaționale.
Te-ar mai putea interesa: