7 motive pentru care să asculți muzică în timpul antrenamentelor fizice

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

7 motive pentru care să asculți muzică în timpul antrenamentelor fizice

Ascultarea de muzică în timpul antrenamentelor fizice nu este tocmai un concept nou. Ba mai mult, probabil am ajuns în stadiul în care nu mai concepem să desfășurăm această activitate, fără să ascultăm muzică.

Acest obicei nu este deloc unul rău, dimpotrivă! Există numeroase cercetări care ne-ncurajează să ascultăm muzică în timpul antrenamentelor fizice. Iată care sunt principalele beneficii ale acestei practici!

De ce se asculți muzică în timpul antrenamentelor fizice

  1. Muzica este o bună metodă de distragere. Mai exact, ascultarea de muzică atunci când facem sport, ne ajută să devenim mai puțin conștienți de efortul pe care-l practicăm, astfel că, potrivit studiilor, performanța practicanților crește cu 15%.
  2. Muzica ne stimulează să lucrăm mai mult. Un studiu din 2010 a constatat că cicliștii au lucrat mai mult atunci când au ascultat muzică ritmată, comparativ cu ascultarea unor piese lente. Totuși, nici prea repede nu e prea bine. Astfel, este recomandat să ascultați cântece cu 120-140 bătăi pe minut, acestea având efecte maxime în cazul exercițiilor moderate.
  3. Muzica îți poate îmbunătăți dispoziția. Un studiu din 2013 afirmă că oamenii apelează des la muzică pentru a-și schimba starea de spirit și a-și găsi conștiința de sine. Astfel, antrenamentul asociat cu o muzică ritmată reprezintă o modalitate excelentă de a scăpa de o stare de spirit proastă, de a ne energiza și de a ne simți minunat după antrenament.
  4. Muzica te face să vrei să te miști! Oricât de chefless ai fi când ajungi la sală, dacă ai un playlist motivator, „pofta vine mâncând”, vorba aia. Cu siguranță deja ați simțit asta pe pielea voastră și vestea bună e că cercetătorii susțin același lucru. Potrivit acestora, atunci când ascultă muzică creierul devine excitat și ne induce mișcarea. Astfel, indiferent cât ne-ar speria dificultatea unui antrenament, muzica este cel mai bun stimulator pentru a-l practica.
  5. Muzica întărește imunitatea! Diverse cercetări au dezvăluit că muzica stimulează starea de fericire, reducând stresul și anxietatea. Aceste beneficii se răfrâng pozitiv asupra imunității, deci la viitorul antrenament nu va trebui să te-ngrijorezi pentru o răceală nepoftită.
  6. Ascultând muzică, timpul parcă zboară! Doar când te gândești cum e să alergi o oră la bandă, parcă te-apucă groaza… însă dacă măsori timpul alergi în melodii ascultate, o oră de bandă înseamnă de fapt doar 15 melodii preferate O nimica toată, așa-i?
  7. Ascultând muzică, îți antrenezi nu doar corpul, ci și creierul. Potrivit profesorului Daniel J. Levitin, autorul cărții This Is Your Brain On Music, muzica antrenează fiecare parte a creierului pe care o cunoaștem și implică aproape fiecare subsistem neural.

Deci dacă muzica de la sală nu te atrage sau dacă te antrenezi în aer liber, nu ezita să-ți faci un playlist motivator pentru următorul antrenament fizic.