5 mituri despre vin, deconstruite

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

5 mituri despre vin, deconstruite

De-a lungul timpului, s-au format numeroase idei despre vin, privind calitatea acestuia, cât și modalitățile de consum. Câte dintre acestea sunt reale, și câte se află în zona de mit, ne vor lămuri câțiva experți internaționali din domeniu.

5 mituri despre vin, deconstruite

  • O adâncitură mai mare în partea de jos a sticlei demonstrează că vinul este mai calitativ.

Cu cât este mai proeminentă acea adâncitură, cu atât cu atât înseamnă că producătorul a cheltuit ceva mai mulți bani pe sticlă. Rezonabil ar fi să presupunem că dacă sticla este de calitate, cu siguranță, aceasta se află în concordanță cu conținutul său… total greșit! „O puntă adâncă înseamnă că vinăria a risipit mai multe resurse și bani pe recipient”, spune Peter Mitchell, un maestru al vinului și director al magazinelor de vin Jeroboams din Londra. Asta nu trebuie să însemne că și vinul e unul la fel de bun. Pentru a descoperi calitatea vinului, ține mai degrabă cont de etichetă!

  • Un vin bun costă o groază de bani.

„Cu cât e mai scump, cu atât e mai calitativ” nu funcționează așa bine în această situație. Sigur că un vin pe care îl iei din supermarket nu se va compara cu unul care costă câteva milioane bune… totuși, dacă ne dorim să ne bucurăm de un vin calitativ, unii specialiști din domeniu recomandă să cheltuim câteva zeci de lei pe sticlă.

  • Vinul roșu merge cel mai bine cu brânză.

„Taninurile din vinurile roșii nu sunt compatibile cu proteinele din produsele lactate, iar brânzeturile puternice nu trebuie sa concureze cu un vin roșu”, spune Alexis Jamin, somelierul de la Gravetye Manor din Sussex. „Vinul alb uscat este adesea mai potrivit, sau vinurile dulci se pot combina frumos cu brânza albastră. Dacă vreți să asociați un vin cu brânză, recomandat este să optați pentru un vin local din zona din care provine brânza ”.

  • Un vin mai vechi este un vin mai bun.

Procesul de îmbătrânire al unui vin este ceva mai complicat și depinde de calitatea vechimii, caracteristicile soiului sau ale regiunii de origine, ori ale producătorului, în cele mai multe dintre cazuri, acestea nereflectând costurile sticlei.

Totodată, Peter Mitchell explică faptul că, în prezent, majoritatea vinurilor sunt produse pentru a fi consumate într-o perioadă scurtă de la îmbuteliere. În cel mai bun caz, astfel de vinuri vor rezista câțiva ani, însă puține dintre acestea vor rămâne la fel… să nu mai vorbim de vreo îmbunătățire!

  • Peștele merge doar cu vin alb.

Unele vinuri albe completează perfect aromele delicate ale anumitor tipuri de pește, dar cu siguranță nu este o regulă de bătută-n cuie. Totul depinde de tipul de pește pe care îl consumați și de sosul care-l însoțește pe acesta. Spre exemplu, o porție de somon pane funcționează perfect cu un Pinot noir californian. Ce zici de o bucată de pește-spadă? Textura cărnii se potrivește mână în mână cu un pahar de Merlot. Creveți într-un sos cremos cu paste? Sangiovese. Există o mulțime de alternative despre care doar experiența ne poate învăța.
Te-ar mai putea interesa: