2 ani de când a intrat în vigoare legea antifumat. Fumătorii fac față cu „brio” și nu se lasă de tutun

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

2 ani de când a intrat în vigoare legea antifumat. Fumătorii fac față cu „brio” și nu se lasă de tutun

Azi se împlinesc 2 ani de când legea antifumat a intrat în vigoare. E drept că mare tam-tam nu se mai face pe acest subiect, astfel că fumătorii au găsit numeroase alternative.

Fie s-au conformat și își practică în continuare viciul în spațiile reglementate de lege, fie s-au reprofilat, optând pentru un IQOS sau o țigară electronică, fie s-au lăsat. Această ultimă variantă este mai puțin probabilă, cel puțin având în vedere rezultatele ultimului studiu desfășurat în acest sens.

Așa cum am spus într-un material anterior, legea a venit și cu avantaje și cu dezavantaje. Pe de-o parte, am scăpat de perdeaua de fum din localuri, așa că poți să te dichisești cât vrei și ai siguranța că nu ești tot îmbibat cu fum, când ajungi oraș. La fel și în cazul în care vrei să servești masa la un restaurant și să simți și tu gustul mâncării. Totodată, legea antifumat a sporit șansele de agățat, cel puțin printre persoanele care au acest viciu.

Pe de altă parte, legea antifumat prezintă și unele dezavantaje, astfel că, mai ales pe timp de iarnă, drumurile dese afară sunt un adevărat chin. Totuși, începând de la sfârșitul anului trecut, lucrurile s-au mai îmbunătățit puțin, în sensul că municipalitatea a decis ca terasele din Centrul Istoric al capitalei să rămână deschise și pe perioada iernii. Până acum, acestea funcționau doar în intervalul 15 martie – 15 noiembrie. Decizia a fost luată din două motive principale: pe de-o parte pentru a respecta legea antifumat şi pe de altă parte pentru a respecta drepturile consumatorilor de produse tutun.

Deci, fumătorii își pot savura liniștiți țigara, pe terasă, la căldura radiatoarelor montate în acest sens și, eventual, cu o păturică în spate, stând relaxați la o masă. Eh, parcă sună altcumva, așa-i?

În ciuda acestei legi, fumătorii fac față cu „brio”

Scăderea numărului de fumători era unul dintre efectele dorite ale legii antifumat. Totuși, conform Eurobarometrului 2017, realizat de Comisia Europeană şi publicat cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, în România consumul de tutun se menţine încă relativ ridicat, cu o  prevalenţă a fumatului de 28%  în rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de media europeană (26%). În rândul bărbaţilor, prevalenţa este de 38%, în rândul femeilor de 19%, informează cvlpress.ro.

România se situează pe locul 9 în Uniunea Europeană, pe aceeași poziție cu Cipru, Austria, Slovenia şi Spania (25% dintre români sunt fumători). Deşi fumează mai puţin decât grecii (37%), bulgarii şi francezii (36%), românii consumă considerabil mai mult tutun decât suedezii (7%) si englezii (17%).
Te-ar mai putea interesa: