10 măsuri în caz de incendiu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments
foc

10 măsuri în caz de incendiu

Tragedia din #Colectiv ne-a făcut să conștientizăm cât de important este să evităm cluburile de tip “bombă”, amenajate în subsoluri și, în general, locurile în care lipsesc cele mai elementare norme de protecție împotriva incendiilor.

Am înțeles că este esențial să selectam locurile în care mergem, să fim atenți la evenimentele la care participăm, cine le organizează și în ce condiții.

Ar trebui însă să ne gândim și la măsurile de siguranță pe care trebuie să le luăm acasă. Așa că am întrebat pompierii și v-am pregătit 10 sfaturi esențiale pe care este bine să le urmați.

Este important să aveți acasă un extinctor. Măcar unul mic, de mașină. O să vă ajute la nevoie.

Stingătoarele cu spumă sunt utile pentru centralele pe gaz, NU și pentru tablourile electrice. Așa că alegeți cel mai bine unul cu pulbere. Sunt la același preț.

Este esențial ca periodic să verificați instalațiile de gaze și de curent electric cu ajutorul unor specialiști. Un simplu scurt circuit sau o scurgere de gaze nedetectată la timp vă pot pune viața în pericol.

Dacă vă aflați în bucătărie și o tigaie a luat foc de la ulei, nu aruncați niciodată apă deasupra, pentru că nu veți face altceva decât să alimentați focul. Dați tigaia de pe foc, udați o cârpă și puneți-o deasupra. Și, după caz, interveniți cu extinctorul.

Dacă ați sesizat o scânteie la priză, o flamă, o flacară la un întrerupător, nu interveniți cu apă. Mergeți la panoul de siguranță și opriți curentul. Stingeți focul doar cu stingătorul cu pulbere, nu cu spumă sau cu apă.

Dacă ați sesizat miros de gaze la centrală, opriți gazul și sunați de urgență la distribuitorul de gaze. Deschideți toate geamurile din casă, opriți curentul din panou și iețiți din casă. NU aprindeți nicio brichetă sau lumânare.

Dacă hainele v-au luat foc, încercați să nu vă agitați, să dați din mâini, să alergați, pentru că valul de aer creat va întreține focul. încercați să scoateți hainele de pe voi. Cel mai bine este să vă acoperiți rapid cu o pătură. Nu interveniți cu apă.

Dacă focul a izbucnit la panoul electric, ieșiți din apartament sau casă și mergeți la panoul central al blocului și opriți siguranțele.

Dacă incendiul izbucnit în casș se extinde, cel mai important este să vă salvați viața. Părăsiți încăperea în cel mai scurt timp, fără să încercați să mai salvați obiecte etc.. Cum fumul urcă la nivelul superior, coborați rapid pe scări, în niciun caz cu liftul, și sunați la 112.

Cea mai importantă măsură este să vă păstrați calmul. Cu cât reușțti mai bine să vă controlați, cu atât aveți șanse să scapați cu viață și fără arsuri dintr-o asemenea tragedie.