Barză Viezure Mânz. Băcănia lui Dinescu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4.89 out of 5)
Loading...
comments

Barză Viezure Mânz. Băcănia lui Dinescu din Centrul Vechi

Cine nu-l ştie pe Mircea Dinescu? Dincolo de poeziile şi apariţiile sale TV, Dinescu ne-a delectat în ultimii ani cu vinurile şi merindele tradiţionale pe care le produce la Port Cetate. Mai nou, le vinde în Centrul Vechi, în băcănia Barză Viezure Mânz de pe Str. Șepcari, vizavi de Hanu’ lui Manuc.

Din momentul în care ai intrat în băcănia botezată de Dinescu drept „tartina geto-dacică”, îţi va fi greu să rezişti tentaţiilor, fie că vorbim de mezelurile tradiţionale (incercaţi pieptul de porc afumat şi mai ales cârnaţii), de zacuscă, gemuri şi dulceţuri, de parmezan, de cornuleţe şi prăjiturile de casă, precum cele cu mere şi dovleac, care ţi se topesc în gură.

Deja ne lasă gura apă numai când ne gândim la file-ul de vițel în aspic, cu usturoi copt, la chifteluțele din ceafă de porc de casă și mușchi de vițel, brânza aia fabuloasă de la putină din Sibiu, cu murături şi udată de un vin de la Cetate. Iar la final, o ţuică sau un rachiu tradiţional.

Dincolo de tentaţiile culinare, băcănia se laudă şi cu câteva dotări unice în Centrul Vechi. Printre altele, mezelurile sunt tăiate cu un feliator special, produs de o companie cu tradiţie din 1898 şi care este considerat un fel de “Ferrari” al feliatoarelor de carne. Pentru cunoscători şi nu numai.

Preţurile sunt foarte bune, iar despre calitatea servicii, avem numai cuvinte de laudă.

Ar fi multe de spus despre cea mai originală băcănie din Bucureşti, însă vă lăsăm pe voi să descoperiţi minunăţiile gastronomice din lista bunătăţilor intocmită de Mircea Dinescu şi prezentată la loc de cinste în rafturile „bibliotecii cu bunătăţi”.

„Pentru cititorii mei cu papile gustative inteligente redau mai jos titlurile citorva capodopere comise de subsemnatul pe care le puteti studia in voie in rafturile bibliotecii cu pricina:

Plăcinte verzi din aluat cu macris, cu brînză, smîntînă și cașcaval
Plăcinte verzi cu praz, carne de gîscă și vițel

Tartine cu:
zacuscă din vinete coapte la foc de lemne
fasole bătută și ceapă caramelizată
chifteluțe din ceafă de porc de casă și mușchi de vițel
jambon afumat la lemn de prun și fiert în vin alb
file de vițel în aspic, cu usturoi copt
file de porc împănat, la cuptor
ficat de vițel cu gutuie confiată
creier de vițel în aspic, cu capere și ardei copt
cîrnați de capră și porc fierți, cu muștar și dulceață de ardei iuți

mezelicuri – tobă, leber, caltaboș, sîngerete
pastetă de jumări de porc
pastetă de gîscă și rață
pastetă de ficat de vițel, limbă, aspic și cap de porc
untură de porc (cu ceapă roșie sau boia de ardei)
limbă de vițel fiartă, în aspic, cu capere
icre de crap și de știucă
somn afumat pe rondea de sfeclă roșie, cu zeamă de portocale
macrou pe sare cu roșii și ardei copți
piept de gîscă afumat
șnitzel din capac de vițel de țară
brînză prăjită, smîntînă, felii de ceapă și dulceață de ardei
dovlecei prăjiți, roșii coapte, ardei copt, smîntînă și dulceață de ardei

Acompaniate de:
supă de roșii cu semințe de dovleac și chimen
cremă de ciuperci de pădure
ciorbă de burtă cu lămîie verde
sarmale de gisca, vitel si porc, fierte in vin
tocăniță de vițel
fasole cholent
prune uscate învelite în slăninuță

Basca urmatoarele oratanii la cuptor:
rață friptă întreagă
curcă friptă întreagă
gîscă friptă întreagă
insotite de:
purcel de lapte fript intreg

Apoi, fineturi clasice:
salată boeuf
cozi de raci cu sos de maioneza si fasole în cupă de șampanie
piftie de cocoș și curcă de țară
praz cu măsline
ficat de gîscă și rață în aspic

Salate în boluri transparente
ridiche neagră cu grapefruit, portocală și semințe
ceapă solzișori (cu ulei și oțet de vișine)
sfeclă coaptă cu ceapă coaptă și măr crud, cu ulei de măsline și oțet de vișine
varză murată cu stafide și nuci prăjite
varză roșie proaspătă, cu măr

Ingrediente pentru tartine:
muștar cu peltea de gutui
dulceață de ardei roșii, verzi și galbeni
maioneză din ouă de țară – cu castraveciori murați
hrean cu măr
scordolea de nuci și usturoi
vinete prăjite și murate

Deserturi:
cornulețe cu nucă și lămîie verde
cornulețe cu mac și cu vișine
plăcintă cu mere și gutui
halva basarabeană cu lămîie
prune uscate cu brînză de vaci, miere și nuci
piure de castane cu dulceață de vișine
tort de mere

Vin fiert, alb și roșu (cu măr, gutuie, cuișoare, scorțișoară)
Sticluțe (330ml) cu Fetească albă, Fetească neagră, Pinot gris, Tămîioasă românească, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet, Shiraz”




Te-ar mai putea interesa: