Hanu’ lui Manuc

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...
comments

Hanu’ lui Manuc

Oaza de linişte şi desfătare din Oraşul Vechi

Cand se lasă seara, peste București/Și iesi la plimbare, spre Han o cotești/Să simți răcoarea/Să-ți savurezi licoarea/Să te răsfeți cu bucate/Să te bucuri de toate/Cu ai tăi dragi, printre necunoscuți/Dar care la Han, toți îți devin placuți! 

Cu aceste versuri eşti întâmpinat atunci când treci pragul unuia dintre cele mai originale restaurante din Capitală, Hanu’ lui Manuc.

Vechiul han, renăscut după o serie de investiţii importante, vine să te transpună practic în altă lume – cea a Bucureştiului de altădată, cu fascinantele sale poveşti, cu muzica sa originală, cu ospăţurile boiereşti în care bucatele tradiţionale, berea, vinul la carafă umpleau mesele de lemn masiv, spre încântarea călătorilor.

Hanu’ lui Manuc se bucura de o faimă deosebită încă din secolul XIX-lea, datorată în cea mai mare măsură lui Manuc Bei, un om despre care s-au spus atât de multe, adevăruri și legende, încât figura sa nu se va putea reduce niciodată la proporțiile juste ale adevărului istoric.

Pe numele său real Manuc Mârzaian, ctitorul hanului s-a născut în 1769 la Rusciuc. În vremea sultanului Mustafa al IV-lea obține demnitățile de dragoman și bei, iar în anul 1808 este numit Bei al Moldovei, perioadă care coincide şi cu perioada de glorie a hanului.

Dacă nu ştiaţi, Hanul lui Manuc este locul unde a fost semnat Tratatul de la București din 1812 în urma căruia a rezultat ocuparea teritoriului Principatului Moldovei dintre Siret și Nistru de către Imperiul Rus.

Arhitectura exactă a hanului în configurația sa inițială nu se cunoaște, însă, din descrierile de la începutul secolului al XIX-lea reiese că la subsol se aflau 15 pivnițe boltite, la parter existau 23 de prăvălii, două saloane mari, zece magazii, camere de servitori, bucătării și un tunel în care încăpeau cam 500 de persoane.

Etajul dispunea de 107 odăi, cele mai multe folosite pentru oaspeți. În curtea interioară exista o cafenea și o mică grădină cu fântână arteziană. Între fațada dinspre Dâmbovița și râu se construise un chei de piatră, lat de peste un metru. Mai târziu, după ce Dâmbovița a fost canalizată pentru deschiderea Halei de Carne, lângă această fațadă s-au mai adăugat câteva prăvălii.

De-a lungul vremurilor, hanul a avut mulţi proprietari, printre care şi Lambru Vasilescu care, in 1861, ii schimbă denumirea în “Marele Hotel Dacia” (“Grand Hotel de la Dacie”)

De atunci şi până în prezent clădirea a mai fost restaurată de şapte ori. Forma ei actuală, respectă în mare proporţie configuraţia iniţială.

Dincolo de paginile de istorie, Hanu’ lui Manuc a fost şi este în continuare un restaurant excelent. Indiferent unde te vei aşeza, în grădină, în Salonul Voievodal, în Cerdac sau la Manuc Bistro, vei avea parte de aceiaşi ofertă excelentă de produse tradiţionale româneşti, de la fripturi de toate felurile la plăcinte, sarmale,  platouri boiereşti etc.

Vă recomandăm să încercaţi pastrama de berbecut cu mamaliguta/ 35 lei, carnaciori de oaie facuti in casa/ 28 lei, platoul boieresc 300 gr 37 lei ( piept de rata afumat, ou prepelita , somon fumee, icre de crap, branza burduf, ceapa rosie) si platoul Gradina Manuc – 300 gr/ 26 lei (zacusca, salata de vinete, fasole batuta, branza telemea, castraveciori murati).

Experienţa n-ar fi completă fără o vizită în cramă, unde ar fi bine să încercaţi vinul casei, la pahar sau carafă ( 150 ml 10 lei și 500 ml 30 lei)

Iar la desert încercați tortul cu morcovi, ghimbir și nucă – 170 gr/ 17 lei sau tortul de biscuiți făcut în casă – 190 gr/ 17 lei.

Preţurile sunt în media zonei, servirea este rapidă, aşa că experienţa este una pe măsura faimei locului.

Atmosfera este una liniştită, te scoate din vacarmul din Bucureşti şi îţi oferă relaxarea de care ai nevoie fie că ai ieşit în pauza de masă de la serviciu sau te afli cu prietenii sau familia în oraş, seara sau la sfârşit de săptămână.

Hanu’ lui Manuc este unul dintre locurile originale din Centrul Vechi pe care noi le susţinem pe lista scurtă a obiectivelor pe care niciun turist n-ar trebui să le rateze atunci când vine în Capitală.
Te-ar mai putea interesa: