Teatrul de Comedie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (76 votes, average: 4.94 out of 5)
Loading...
comments

Teatrul de Comedie

Istoria Teatrului de Comedie începe ăn anul 1960, când este înființat de către maestrul Radu Beligan.

La doar un an de la deschidere, mai precis pe data de 5 ianuarie 1961, pe scena teatrului se joacă spectacolul “Celebrul 702” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter. Aceasta este prima piesă cu care Teatrul de Comedie își încantă publicul.

Actori de seamă au pășit de-a lungul timpului pe scena teatrului, oferind publicului spectacole memorabile. Naturalețea și dăruirea cu care au dat naștere personajelor au fost răsplătite de fiecare dată cu aplauze și laude din partea spectatorilor. Amintim doar câțiva dintre actorii care au umplut săli întregi cu tineri, adulți sau seniori, chiar în primii ani de la inaugurarea Teatrului de Comedie: Radu Beligan, Ion Lucian, Ștefan Ciubotărașu, Florin Scărlătescu, Mircea Șeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ticau,  Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Paladescu, Dem Rădulescu, Ștefan Tapalagă, Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu.

Teatrul de Comedie este unic în România, având un repertoriu dedicat genului comic. Spectacolele puse în scena, de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia bulevardieră, teatrul absurdului sau comedia neagră, au adus pe fețele publicului zâmbetul și buna dispoziție.

Anii ’60 au marcat primele aprecieri și laude din partea criticilor de artă. Teatrul de Comedie s-a alăturat celor mai importante scene internaționale, parcurgând o perioadă de sincronizare artistică odată cu mișcarea teatrala mondială.

Spectacolele duse la cel mai înalt nivel ii asigură Teatrului de Comedie premii internaționale importante. În anul 1963 obține, la Paris, Premiul Teatrului Națiunilor pentru “cea mai bună participare Națională” cu spectacolele «Rinocerii » de Eugène Ionesco, în regia lui Lucian Giurchescu, « Umbra » de Evghenii Svart și « Troilus și Cresida » de William Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig. Ultimul dintre ele obține și Premiul pentru cel mai bun spectacol.

Teatrul de Comedie începe un turneu internațional, în anul 1991, cu spectacolul « Visul unei nopți de vară » de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Darie. Până la sfârșitul anului 1992 piesa se joacă pe cele mai importante scene internaționale, în orașe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela și Canada.

Anii 2000 marchează evenimente importante ale Teatrului de Comedie. În anul 2002 este lansat Festivalul Comediei Românești – festCO – ce devine internațional la cea de-a cincea ediție. Patru ani mai târziu, în anul 2006, Teatrul de Comedie lansează două noi evenimente de referință pe agenda culturală bucureșteana – Concursul de Comedie Românească și Gala Comediei Românești.

Numele Teatrului de Comedie este readus în atenția criticilor internaționali în anul 2007, odată cu spectacolul “Revizorul”  de Gogol, regizat de Horațiu Malaele, prezentat în cadrul Festivalului  Internațional Fringe Edinburgh. Spectacolul se bucură de un real succes, prestația trupei fiind recompensată cu critici elogioase, primind 4 stele din 5, în cotidienele britanice The Times, The Independent, The Sunday Herald 

Pentru toată recunoașterea, premiile și criticile elogioase aduse Teatrului de Comedie pe scena internaționala, trebuie să le mulțumim actorilor, regizorilor, tuturor celor implicați în realizarea spectacolelor, dar și directorilor teatrului :

1961 – 1969 Radu BELIGAN

1969 – 1979 Lucian GIURCHESCU

1979 – 1981 Valentin PLĂTĂREANU

1981 – 1990 Silviu STĂNCULESCU

1990 – 1994 Lucian GIURCHESCU

1994 – 1996 Vladimir GĂITAN

1996 – 2002  Dan VASILIU

2002 – prezent George MIHAIȚĂ.

 
Te-ar mai putea interesa: