Teatru National Bucuresti (TNB)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Teatru National Bucuresti (TNB)

Teatrul National a fost si este un mediu cultural unde publicul iubitor de teatru si cultura a putut viziona cele mai noi spectacole, de la comedie si pana la drama.

Istoria teatrului de la infiintare si pana in zilele noaste

Anii 1836 – 1852

Anii 1836-1852 reprezinta inceputurile Teatrului National.

In anul 1834 este infiintata Societatea Filarmonica la initiativa lui Ion Heliade Radulescu si Ion Campineanu. Doi ani mai tarziu este cumparat Hanul Campienecii unde urmeaza a se construi cladirea Teatrului National.

Proiectul este aprobat de dominitorul Alexandru Ghica in anul 1840, urmand ca 5 ani mai tarziu sa fie ales planul de constructie in stil baroc al arhitectului vienez Heft. Insa, cladirea va exista doar pana in anul 1944, cand este bombardata de nazisti.

 1852 – 1864 – Teatrul cel Mare

In anul 1852 se deschide Teatrul cel Mare din Bucuresti, fiind condus de primul director Costache Caragiale. Initial sala de spectacole avea o capacitate restransa, fiind creata special pentru societatea de elita, insa, cu timpul, este marita avand acces si alte categorii de spectatori.

La sfarsitul acestui an este pus in scena si primul spectacol la Teatrul cel Mare, piesa „ Zoe sau Un amor romanesc”, pe data de 31 decembrie 1852.

De-a lungul timpului, numerosi actori au debutat pe scena Teatrului National, facand primul pas in cariera de actori. In anul 1853 actorul Matei Millo a jucat pentru prima oara la Bucuresti in piesa „Chirita in provincie” de Vasile Alecsandri, rol cu care a debutat in repertoriul teatral bucurestean.

In anul 1861, pe scena Teatrului cel Mare se joaca in premiera nationala piesa lui William Shakespeare, „ Hamlet”

 1864 – 1877 – Oficializarea Teatrului National

Anul 1864 aduce cu el schimbari majore. Printr-un decret semnat de Mihail Kogalniceanu – primul ministru de atunci – Teatrul cel Mare devine institutie publica de cultura. La acea vreme Mihail Kogalniceanu mentiona „ s-a hotarat se se ia pe contul statului si sa deveina institutie nationala”.

11 ani mai tarziu, in anul 1875, Alexandru Odobescu, directorul teatrului in acea perioada, pune pe frontispiciu numele institutiei : Teatrul National.

In anul 1877, Parlamentul promulga Legea teatrelor la initiativa lui Ion Ghica, noul director al teatrului. Aceasta lege a fost inspirata de regulamentul Comediei Franceze, regulament redactat de Napoleon.

In timpul Razboiului de Independenta, in cadrul teatrului au fost organizate numeroase reprezentatii in folosul soldatilor raniti, dar si pentru intretinerea spitalelor. Spectatorii erau informati despre evenimentele de pe front pe tot parcursul reprezentatiilor.

 1879 – 1918 – Afirmarea dramaturgiei romanesti

Anii 1879 – 1918 reprezinta perioada afirmarii dramaturgiei romanesti. Au loc numeroase premiere, fiind puse in scena operele scriitorilor romani, si nu numai.

Astfel, putem mentiona urmatoarele spectacole prezentate pe scena Teatrului National:

1879 – Premiera piesei „O noapte furtunoasa” de Ion Luca Caragiale;

1880 – sunt puse in scena piesele de rezistenta din dramaturgia lui Vasile Alecsandri: „Despot Voda”, „Fantana Blanduziei”, „Ovidiu”;

1884 – Premiera piesei „O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale, care prezint in rolurile principale 2 actori de seama – Constantin Nottara in rolul lui Tipatescu si Aristita Romanescu care o interpreteaza pe Zoe;

1902 –Premiera piesei „Vlaicu Voda” de Alexandru Davila;

1909 -1910 – Premiera trilogiei lui Barbu Stefanescu Delavrancea: „Apus de soare”, „Viforul” si „Luceafarul”;

1912 – Premiera piesei „Hamlet” de William Shakespeare;

1916 – Premiera piesei „Patima Rosie” de Mihail Sorbu.

Odata cu izbucnirea primului razboi mondial, Trupa Teatrului National se refugiaza la Iasi timp de 2 ani, intre 1916 – 1918.

1919 – 1944 – Perioada interbelica si cel de-al doilea razboi mondial

In aceasta perioada pe scena Teatrului National au loc numeroase premiere, iar Trupa de teatru pleaca in primul turneu oficial. Acest turneu are loc in anul 1919, cand spectacolele „Apus de soare” de Barbu Stefanescu Delavrancea si „Razvan si Vidra” de Bogdan Petriceicu Hasdeu sunt jucate pe scenele din Transilvania si Banat.

Dintre premierele ce au loc in aceasta perioada, mentionam:

1922 – Premiera piesei „Suflete tari”;

1927 – Premiera piesei „Omul cu martoaga” de George Ciprian, care ii aduce pe scena pe George Calboreanu, Ion Sarbul, Ion Brezeanu si Sonia Cluceru;

1929 – Are loc reprezentatia dramei „Mesterul Manole” de Lucian Blaga;

1931 – Teatrologul Ion Marin Sadoveanu începe ciclul de conferinte experimentale însotite de fragmente dramatice.

1932 – Premiera comediei „Titanic Vals” de Tudor Musatescu;

1934 – Marii actori Ion Manolescu si George Ciprian interpreteaza alternativ, rolul lui Richard al III-lea din tragedia shakespeareana.

In anul 1939, directorul Teatrului National, Camil Petrescu inaugureaza o scoala de regie experimentala.

Urmeaza directoratul lui Liviu Rebreanu, in perioada anilo 1941 – 1944, cand au loc numeroase evenimente teatrale. Dintre aceste mentionam :

· „Ingerul a vestit pe Maria” de Paul Claudel;

· „Din jale se intrupeaza Electra” de Eugene O’Neill, piesa in care George Vraca joaca 3 roluri la 3 varste diferite;

Valeriu Valentineanu, George Vraca si George Calboreanu au jucat succesiv rolul titular din „Hamlet” de William Shakespeare, eveniment numit in epoca „Batalia celor trei Hamleti”

Sfarstiul celui de-al doilea razboi mondial isi lasa ampenta si asupra istoriei Teatrului. In data de 24 august 1944 Cladirea Teatrului National din Calea Victoriei este distrusa in timpul unui bombardament.

 1944 – 1948 – Tranzitia spre „o lume noua”

Perioada anilor 1944 – 1948 a fost caracterizata de ideologia comunista de tip bolsevic, care a impus punerea in scena a unor piese ce slujeau ideologia partidului. Astfel, au loc reprezentatii ale pieselor „Cetatea de foc” de Mihail Davidoglu, „Pentru fericirea poporului” si „Iarba rea” de Aurel Baranga si „Ziua cea mare” de Maria Banus.

Insa, principalul scop al Teatrului National de a cultiva repertorii memorabile si de a pune in scena capodopere dramaturgice nu este schimbat in totalitate. Asa se face, ca in aceas perioada pe scena teatrului puteau fi vizionate spectacole celebre, precum: „Despot Voda” de Vasile Alecsandri, „Mitica Popescu” de Camil Petrescu, premiera absoluta a comediei „Ultima ora” de Mihail Sebastian, „Macbeth” de William Shakespeare sau „Romeo si Julieta” de William Shakespeare.

In aceasta perioada, teatrul functioneaza in salile Comedia, Studio – din Piata Amzei, salile de festivitati ale liceelor Sfantul Sava si Matei Basarab, la Cercul Militar, urmand sa ramana ulterior cu salile Comedia si Studio.

Teatrul National dupa 1989

In anul 1990 este numit director general al teatrului regizorul Andrei Serban care pune in scena piesa Trilogia antica.

Au urmat numeroase piese de teatru ce s-au bucurat aprecieri din partea criticilor. Dintre acestea putem mentiona:

1992 –Livada de visini de Cehov, avAndu-le ca protagoniste pe Leopoldina Balanuta si Ileana Stana Ionescu.

1993 –Ghetou de J. Sobol, in regia lui Victor Ioan Frunza cu Maia Morgenstern, Mircea Rusu si altii.

1994 – Feeria Ondine de Jean Giradoux este pusa in scena de Horea Popescu.

1997 – Monodrama Paracliserul de Marin Sorescu este interpretata de Damian Crasmaru in regia lui Felix Alexa;

1998 – Numele trandafirului de Umberto Eco, in regia lui Grigore Gonta.

2001 – Cadavrul viu de L.N. Tolstoi in regia lui Gelu Colceag cu Mircea Rusu, Ilinca Tomoroveanu, Maria Popistasu, Maria Buza,Marius Bodochi, Mircea Albulescu, Simona Bondoc

2002 – O noapte furtunoasa in regia lui Felix Alexa, cu Irina Movila, Dan Puric, Ileana Olteanu, Medeea Marinescu si altii.

2003 – Visul unei nopti de vara de William Shakespeare, în regia lui Felix Alexa cu Marius Bodochi, Irina Movila, Monica Davidescu, Dan Puric, Marius Manole, Liviu Lucaci.

2005 – Don Quijote dupa Cervantes, un spectacol de Dan Puric.

 
Te-ar mai putea interesa: