Palatul Voievodal – Curtea Veche

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments

Palatul Voievodal – Curtea Veche

Curtea Veche, prima curte domnească din București, construită de către Mircea cel Bătrân, undeva la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului a XV-lea, este unul dintre locurile istorice cele mai importante din Centrul Vechi al Capitalei.

Curtea Veche a fost locul în care, timp de câteva sute de ani, se aduna boierimea vremii, în care se scria istoria unei ţări aflată mai tot timpul sub pericolul otoman. Curtea Veche era, pe de altă parte, locul în care aveau să apară şi primele scrieri româneşti, în care spiritul naţional îşi regăsea originalitatea exprimată în artă şi cultură.

Potrivit istoricilor, Curtea Veche era așezată pe o colină destul de înaltă, înconjurată la sud de malul foarte înalt al Râului Dâmbovița, iar în celelate puncte cardinale de ziduri puternice. Accesul în curtea domnească era posibil prin două porți opuse.

Prima poartă, amplasată la intersecția străzilor Smârdan cu Halelor (fosta Carol), a avut mai multe denumiri, Poarta de Sus, Turnul despre Nemți, Clopotnița Domnească, iar mult mai târziu după ce turnul de piatră s-a ruinat, Foișorul Roșu (probabil numele a fost luat de la culoarea în care a fost vopsit turnul). A doua poartă, Poarta de Jos, era situată în locul în care pornește strada Moșilor.

În secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş, domnul Ţării Româneşti, consolidează cetatea şi o ridică la rangul de resedinţă domneasca, alternativă celei de la Târgovişte.

Curtea Veche a suferit, de altfel, diverse refaceri de-a lungul timpului, începând cu a doua jumătate a secolului al XIV-lea, de la Basarab cel Tânăr și până la Mircea Ciobanul, Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu

Curtea Veche a fost inchisa după incendiul din 1718, care a distrus întregul București și după cutremurul din 1738.

In prezent, din vechiul Palat Voievodal a mai ramas un corp cu pivnite, ruinele fostei „bai turcesti” si cateva ziduri care marcheaza conturul fostului palat voievodal. Ruinele Palatului Voievodal au devenit sit arheologic protejat, fiind amenajat și un muzeu, Muzeul Curtea Veche.

Program de vizitare: zilnic 10.00 – 18.00

Pret bilet: adulti, 4 lei; taxa foto, 15 lei; 5 lei/persoana taxa de ghid, in cazul grupurilor mai mari de 10 persoane.
Te-ar mai putea interesa: