Palatul Şuţu sau Muzeul Municipiului București

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Palatul Şuţu sau Muzeul Municipiului București

Este una dintre cele mai spectaculoase clădiri din Bucureşti. Palatul a fost ridicat între anii 1833-1835, în stil neogotic, după planurile arhitecților vienezi Conrad Schwink și Johann Veit la comanda boierului Costache Suţu. Dacă nu l-ai vizitat până acum, îţi garantăm că ai ce să vezi. Este este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani.

Palatul, ce găzduieşte în prezent Muzeului Municipiului Bucureşti, are un interior care, cu siguranţă, vă va impresiona. Proiectat în 186 de renumitul sculptor şi artist decorator Karl Stork, interiorul palatului uimeşte prin decoraţiunile incredibile, cu oglinzi de Murano şi medalioane din lemn nobil.

Povestea Palatului Suţu începe odată cu căsătoria lui Costache Suţu, nepot de frate al domnului Mihai Suţu, cu Ruxandra Racoviţă în 1816. Drept zestre Ruxandra aduce soţului proprietatea din faţă bisericii Colţea. 

Perioada de glorie a Palatului Şuţu a fost în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, aici organizându-se primul bal al fiecarui an, în februarie. La eveniment veneau cu caleştile, la frac şi rochii lungi de seară, toate personalităţile vremii. Era evenimentul monden al anului.

Grigore Suţu (1819-1893) şi soţia sa Irina, fiica marelui bancher Ştefan Hagi Moscu, s-au preocupat să păstreze ambianţa unei reşedinte aristocratice. Ei au adăugat marchiza susţinută de piloni de fier, creându-se astfel un elegant peron de intrare.

În octombrie 1836, Costache Suţu a adus palatului unul dintre obiectele simbol, un policandru de alamă, format din 24 de sfeşnice, comandat meşterului austriac Eser.

Palatul a fost reşedinţă particulară pînă la începutul secolului XX. În 1956 a devenit sediu al Muzeului Municipiului Bucureşti. Forma actuală, fidelă celei iniţiale, a fost succedată de două restaurări între anii 1956 şi 1958.

În Palatul Şuţu vei descoperi expoziţii dedicate istoriei oraşului Bucureşti. Detalii afli de pe site-ul nostru în secțiunea Expoziții sau zilinic la Evenimente Culturale.

Program de vizitare: Mi-Du, 10:00 – 18:00

Pret bilete: adulti – 6 lei; elevi, studenti, militari, pensionari, grupuri organizate – 3 lei. Intrarea este gratuita pentru copiii sub 7 ani.
Te-ar mai putea interesa: