Statuia “LUPOAICA”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Centrul Istoric este una dintre cele mai frumoase zone din Bucuresti. Pe langa numeroasele terase si magazine special amenajate pentru petrecerea timpului liber si pentru relaxare, zona Centrului Istoric este locul in care gasiti la orice pas monumente, cladiri avand arhitecturi speciale, statui, muzee sau teatre. Toate acestea creaza o atmosfera speciala, trecatorii simtindu-se intr-o alta lume, evadand, parca, pentru cateva minute din cotidian.

Pe Bulevardul I.C.Bratianu, in fata magazinului Bucuresti, este amplasata una dintre cele mai frumoase statui si un element important de interes turistic – Statuia Lupoaicei.

Statuia Lupoaicei – de la legenda si pana in zilele noastre.

Istoria statuii incepe in 1906, an ce marcheaza doua evenimente importante – celebrarea a 40 de ani de la incoronarea Regelui Carol I ca domnitor al Romaniei si implinirea a 1800 de ani de la cucerirea romana a Daciei. Cu ocazia acestor evenimente, municipalitatea Romei le daruieste bucurestenilor o copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, reprezentand-o pe legendara lupoaica ce ii alapteaza pe Romulus si Remus, intemeietorii Romei.

Legenda spune ca Numitor, bunicul lui Romulus si al lui Remus, si fratele sau Amulius primesc tronul lui Alba Longa la moartea tatalui lor. Numitor primeste puterile suverane, in timp ce Amulius primeste trezoreria regala si aurul adus de Eneas din Troia, detinand in acest fel puterea. Statutul ii permite sa-l detroneze pe fratele sau Numitor, insa acest lucru nu-i asigura linistea si siguranta ca nu va putea fi intr-o zi detronat. Numitor avea o fiica, pe Rhea Silvia. Doar gandul ca aceasta ar fi putut naste un copil care sa-i ia locul l-a infuriat ingrozitor pe Amulius, fortand-o pe Rhea sa devina o virgina a lui Vesta, preoteasa jurata la celibat.

Insa, intr-o seara, Rhea este vestita de zeul razboiului, Marte, ca va naste gemeni, doi baieti impunatori ca frumusete si statura, pe care ii va numi Romulus si Remus.

Nu trece mult timp pana vestea nasterii gemenilor ajunge la Amulius, care porunceste ca Rhea sa fie intemnitata, iar cei doi baieti sa fie inecati. Dar, servitorul caruia i-a fost incredintat sa-i omoare pe copilasi, nu a putut savarsi ordinul si i-a plasat pe cei doi intr-un leagan pe care l-a eliberat pe malurile fluviului Tibru.

Leaganul este purtat de ape in aval, iar Remulus si Remus sunt salvati de Tiberinus, zeul raurilor, care ii plaseaza pe cei doi pe Dealul Palatin.  Aici, gemenii sunt ingrijiti si hraniti de o lupoaica, animal sacru pentru Marte.

Plecand de la acest moment legendar, s-a nascut statuia lupoaicei alaptandu-i pe Remulus si Remus, fondatorii traditionali ai Romei.

Conform legendei inregistrate de catre Plutarh si Livius, Romulus ar fi fost primul Rege al Romei.

Ajunsi la varsta barbatiei, gemenii disputa locul in care avea sa se localizeze viitorul oras, Romulus exprindu-si dorinta ca acesta sa se numeasca Roma, dupa numele sau. In urma acestei confruntari Romulus il ucide pe fratele sau, devenind in acest fel primul Rege al Romei.

Dupa fondarea orasului, Romulus a creat Legiuni romane, Senatul roman, dar a si adus cetateni in noul sau oras. Pentru aceasta el a rapit femeile triburilor Sabine, dand nastere unui popor rezulat din mixtura sabinelor cu romanii. Romulus aduce numeroase teritorii sub dominatia Romei, avand sa devina cel mai mare cuceritor al Romei antice.

Dupa moarte, Romulus este identificat ca zeul Quirinus.

Aducera statuii la Bucuresti

Pe data de 7 septembrie 1906, cand a fost adusa la Bucuresti, copia din bronz a statuii, realizata de un sculptor grec, a fost amplasata in incinta Arenelor Romane din Parcul Carol I si asezata pe un piedestal din piatra, ce purta acronimul SPQR (Senatus Populus Que RomanusSenatul si Poporul Roman).

De-a lungul timpului a fost mutata in diferite zone ale capitalei.

In anul 1908, statuia a fost mutata in Piata Sfantul Gheorghe, pe atunci Piata Romei, unde a ramas timp de 23 de ani, pana in anul 1931 cand a fost mutata pe Dealul Mitropoliei. In anul 1965 a fost mutata in parculetul din Piata Dorobanti, urmand ca in anul 1997 sa fie mutata in Piata Romana, unde ramane timp de 12 ani. In acest timp statuia a fost de mai multe ori furata, ori partial, ori total, insa a fost regasita, restaurata, iar incepand cu anul 2010 poate fi vazuta in fata magazinului Bucuresti, pe Bd. I.C. Bratianu.

Statuia Lupoaicei completeaza lista monumentelor istorice din Centrul Vechi.

 

 
Te-ar mai putea interesa:
Tagged