Statuia lui Mihai Viteazul

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Statuia lui Mihai Viteazul

Orasul Vechi al Bucurestiului ne povesteste la fiecare pas un moment important din istorie.

In Piata Universitatii, cea mai populata zona a Bucurestiului, sunt asezate 4 statui reprezentand personalitati importante ale Romaniei: Mihai Vitezul, Ion Heliade Radulescu, Gheroghe Lazar si Spiru Haret.

Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul este primul monument istoric din Bucuresti, reprezentand o personalitate politica.

Opera de arta ii apartine sculptorului francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse (1824-1887), care il reprezinta pe  domnitorul roman victorios, cu barda ridicata in mana stanga.

Povestea monumentului incepe in anii 1873, cand statuia de bronz si soclul de marmura au fost finalizate si aduse la Bucuresti de la Paris.

Pe fiecare dintre cele patru cornise ale soclului este plasata cate o stema confectionata din bronz, evidentiind simbolul Tarii Romanesti – vulturul. Pe cele doua parti laterale sunt plasate Stema Moldovei, capul de bour caruia ii este asociat o stea, o luna crai-nou si o roza si stema Transilvaniei care este reprezentata sub forma unui scut impartit in doua campuri – in campul superior era o jumatate de acvila, iar in campul inferior, turnuri de cetate amintind de vechiul nume al Transilvaniei, Siebenbürgen (“Sapte cetati”) atestat in anul 1296.

Amplasarea statuii lui Mihai Viteazul intr-o piata publica era vazut ca un act de manifestare a independentei Romaniei de catre guvernele imperiale de la Viena si Istanbul, opozitie ce a condus la numeroase controverse cu guvernul condus de Lascar Catargiu.

Intr-o zi de mare sarbatoare a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, pe 8 noiebrie 1873, statuia a fost dezvelita in piata din fata Academiei – in prezent Palatul Universitatii, pe locul altarului fostei manastiri Sfantul Sava.

La eveniment au participat familia domnitoare, membri guvernului, Mitropolitul Nifon, corpul diplomatic, primarul Gheorghe Manu, precums si un public numeros.

Pentru o perioada de 2 ani, statuia lui Mihai Viteazul a fost mutata langa Palatul Parlamentului, mai precis in Parcul Izvor, pentru a se putea lucra la parcarea subterana din Piata Universitatii.

Pe data de 5 mai 2012, dupa terminarea lucrarilor, statuia a fost readusa la locul ei.

Astfel, daca sunteti la o plimbare prin Orasul Vechi puteti sa va bucurati privirea cu opera de arta ce dateaza de zeci de ani.

 
Te-ar mai putea interesa: