Spitalul Coltea

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments
A plecat la drum cu 24 de paturi. Azi, are 400.
Asa incepe povestea spitalului Coltea, care in anul 1704, la data de 14 decembrie, avea sa se ridice, falnic, din porunca Spatarului Mihail Canacuzino, devenind astfel, primul spital din Romania.
In anul 1739, Coltea a ars intr-un incediu, pornit se pare din curtea manastirii Sf. Sava, aflata in apropriere. Cu ajutorul Domnitorului Tarii Romanesti Constantin Mavrocordat, aceasta a renascut din propria cenusa chiar in acelasi an.
Neobisnuit pentru acest spital, il constituia turnul “Coltii”. Avea peste 50 de metri, si era proiectat de catre arhitectul olandez Joseph Schiffler.
A fost turnul clopotnita (dar si foisor de foc) si punct de intrare a manastirii Coltea.
In 1802  fost afectat de cutremur, si astfel pierde etajul clopotelor. Sub aceasta forma turnul a mai rezistat 86 de ani, cand in 1888 a fost demolat.
Parti din balustrada si cele doua console de piatra de la Turnul Coltei se gasesc si astazi in lapidarul bisericii Stavropoleos.
In incinta spitalului, au slujit cei mai buni medici ai vremurilor.
1842 este anul in care “scoala de mica chirurgie” se naste, sub conducerea lui Nicolae Cretulescu. Este prima scoala de invatamant medical din Tara Romaneasca.
Tot aici s-au remarcat si alte personalitati ale medicinei romanesti printre care Carol Davilla, Victor Babes, Nicolae Manolescu sau Amza Jianu.
In anul 2006 spitalul a fost reconditionat, reabilitat si modernizat, sub privirea atenta a lui Mihail Cantacuzino, care a ramas de veghe, prin statuia de marmura de Carrara amplasata in curta spitalului – ridicata in 1869 cu maestria sculptorului de origine germana, Karl Storck.
de Goce Alice
Te-ar mai putea interesa: