Hanul Gabroveni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Hanul Gabroveni

Ruinele din caramida ale Hanului Gabroveni, ce dateaza inca din anul 1739, ofera o perspectia asupra gloriei sale arhitecturale apuse.

Numele strazii Gabroveni pastreaza si astazi amintirea negustorilor bulgari dar si romani, care vindeau postavuri produse in orasul Gabrov, din Bulgaria. Se spune ca un costum confectionat din postavul gros de Gabrov era foarte rezistent, tinea o viata intreaga. Intre strada Gabroveni si Lipscaniul invecinat s-a aflat hanul Gabroveni, la care trageau negustori veniti din toata Peninsula Balcanica- bulgari, sarbi, turci. Hanul a fost construit de negustorul Hagi Teodosie Gabroveanu si avea doua porti, una pe Lipscani, alta pe Gabroveni. Istoricul George Potra, autorul lucrarii “Istoricul hanurilor bucurestene” arata ca hanul a ars de mai multe ori, dar de fiecare data a fost refacut, ceea ce demonstreaza importanta lui in viata comerciala a orasului. La inceputul secolului al XIX-lea, una din perioadele sale de maxima prosperitate, hanul a fost modernizat si transformat in hotel. Ulterior la parterul lui s-au aflat pravalii, la etaj, locuinte.

Totusi, cercetarile arheologice efectuate aici intre anii 1967-1974, de catre arheologul Panait I. Panait, au ajuns la concluzia ca o parte a complexului de pivnite apartinand actualei cladiri, au fost construite in secolul XVIII-lea. Aici ar aparea o mica problema de identitate.  Sunt istorici si arhitecti care sunt de parere ca ceea ce numim astazi Hanul Gabroveni este de fapt Hanul Hagi Tudoraghe, adevaratul Han Gabroveni ar fi existat intre strazile Gabroveni si Covaci, adica putin mai la sud, pe locul actualului Hotel Universal. Insa in memoria colectia a fost pastrat numele pentru aceasta cladire dintre Lipscani si Gabroveni si sub aceasta denumire a fost inclusa si in Lista Monumentelor Istorice in anul 1992.

In prezent, lucrarile de restaurare si extindere ale hanului sunt in demarare. Ansamblul va gazdui un centru cultural-artistic, ce va cuprinde sali de spectacol si sali de repetitii, sal de expozitie, de seminar si sali educative (scoala de balet).

Proiectul se vrea a fi finalizat la sfarsitul acestui an.

 

de Goce Alice

 

foto: bursadeschele.ro
Te-ar mai putea interesa: