Biserica Zlatari

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Chiar in apropiere de Muzeul National de Istorie a Romaniei, si vis-a-vis de Magazinul Victoria si CEC Bank, se afla una dintre cele mai vechi lacase din vechea urbe Bucuresteana.

A fost construita la jumatatea secolului al XVIII-lea, iar intre anii 1853-1856, Gheorghe Tattarescu realizeaza pictura interioara.

Un monument incarcat de istorie si spiritualitate. Acest sfant lacas si-a pastrat denumirea de la primii ei ctitori, breasla zlatarilor, mesterii aurari si argintari de altadata.

Initial biserica a apartinut unui hal al Bucurestilor, ca multe din vremea ei. Cladirea hanului se compunea din parter si etaj si avea aproape 200 de camere si pravalii, toate fiind inchiriate.

Biserica Zlatari poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, si este pomenita pentru prima data in documente, la data de 25 august 1667. Pe locul ei, sau in apropiere, se zice ca “s-a cladit din nou, din temelii, aceasta Biserica Zlatari, in anul mantuirii 1705 prin ajutorul Domnului Chir Spatarul Mihail Cantacuzino”, cum spune textul pisaniei in limba greaca, de la anul 1709.

Din cauza trecerii anilor, a intemperiilor si a cutremurelor biserica a avut de suferit modificari, de-a lungul anilor. Constructia bisericii s-a facut dupa planurile arhitectului Xavier Vollacrosse.
La 1903, hanul si turnul-clopotnia din fata bisericii au fost daramate pentru largirea Caii Victoriei.

Biserica Zlatari gazduieste Moastele Sfantului Mucenic Ciprian, facatoare de minuni.

 

photo: evz.ro
Te-ar mai putea interesa: