Biserica Sfantul Nicolae Selari

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
comments

Este prezenta in mijlocul uneia dintre cele mai importante zone comerciale ale Bucurestiului, in Centrul Vechi.

Biserica poarta hranul “Sfantul Mare Ierarh si facator de minuni Nicolae de la Mira Lichiei”. Spre deosebire de alte biserici, cu acelasi hram, aceasta se deosebeste prin determinativul “din Ulita Selarilor” sau mai simplu “din Selari”. Numele a fost imprumutat, de la importanta artera comerciala a vremii, aflata in vecinatate, locul in care mesterii curelari si selari isi aveau atelierele si pravaliile.

4 martie 1676, este anul in care apare, pentru prima data, numele bisericii cu hramul Sfantul Nicolae din mahalaua Selarilor. Un act de vanzare-cumparare atesta existenta bisericii: unul dintre mai marii boieri ai epocii, Neagoe Sacuianul biv vel vornic, vinde lui Constandin logofat  “un loc de casa de aici din Bucuresti, care iaste in mahalaua Selarilor, la biserica lui Sveti Nicolae…”

In jurul anului 1700, vechea biserica a fost daramata si rezidita mai apoi, iar la reconstructia ei au contribuit Serban Cantacuzino, Iorga starostea si Apostol Lazar.
Marele cutremur,  din 14 octombrie 1802, a zdruncinat din temelii constructia, aceasta daramandu-se la scurt timp.
Doi ani mai tarziu,  aceasta este rezidita pentru a doua oara, in timpul Domnului Constantin Alexandru Ipsilanti. Insa pe 28 august, zona centrala a orasului avea sa fie lovita de un puternic incendiu. Acest incendiu devastator a afectat casele enoriasilor, dar si pravaliile din care biserica obtinea sume importante de bani, astfel incat actiunea de strangere de fonduri pentru restaurarea lacasului a fost cu mult ingreunata.

Anul 1817, aduce in curtea bisericii o scoala de cantareti, infiintata din porunca domneasa. Printre elevii scolii s-au numarat Anton Pann, Dionisie Fotino, Panait Unghiurul, Macarie, etc.
Mai tarziu, in 1820, in cadrul scolii se va infiinta prima tipografie din Rasaritul Ortodox, care va imprima cele dintai carti cu notatie muzicala psaltica.
In 1876, din cauza slabirii zidurilor si a temeliei afectate din cauza apei ce s-a infiltrat din cauza cimitirului din jurul bisericii, aceasta scoala va fi daramata din temelie.

Un an mai tarziu, in 1868 Domnitorul Romaniei Carol I impreuna cu I.C.Bratianu, ministru de interne si adinterim la Finante, doneaza o frumoasa suma de bani pentru restaurarea lacasului de cult. Pentru ajutorul dat, Carol I devine ctitor al bisericii actuale, alaturi de Regina Elisabeta, sotia sa.
Biserica actuala este zidita in stil mare, iar picturile din interior poarta semnatura artistului Gheorghe Tattarescu.
Cutremurele din anii 1940, 1977 si altele mai mici, au dus la slabirea substantiala a Sfantului Locas din temelie. Dupa cutremurul din 1977 biserica este restaurata intre anii 1978-1985. Apoi intre 1995 -1998 s-a consolidat dupa proiectele ing. Constantin Popescu si arh. Clement Moldoveanu. Iar in 1999, dupa consolidarea edificiului se incepe restaurarea picturii lui Gheorghe Tattarescu.

In prezent picturile sunt finalizate in proportie de 70% ,iar dupa restaurare biserica a recapatat stralucirea sa din trecut, devenind astfel unul dintre lacasele de cult si monumentele reprezentative ale Bucurestiului.

 

photo: basilica.ro




Te-ar mai putea interesa: