Biserica Ruseasca – Sf Nicolae

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

Pe strada Ion Ghica nr. 3, in vecinatatea Universitatii Bucuresti, printre blocuri, rasar mangaiate in soare frumoasele turle in forma de “ceapa”  din Biserica Ruseasca. Un monument de o arhitectura deosebita si printre ultimele creatii ale arhitecturii religioase rusesti ale veacului trecut.

Cunoscuta si sub denumirea de Biserica Studentilor, lacasul de cult, poarta hramul Sfantului Nicolae.
Aceasta frumoasa constructie, este una din ultimele ctitorii ale tarului Nicolae al II-lea al Rusiei. A fost construita intre 1905 si 1909, din initiativa ambasadorului rus din Capitala, fiind inchinata Sf. Nicolae, dupa numele Tarului. 600.000 de ruble de aur, au fost necesare pentru demararea acestei constructii.

Lucrarile, executate de constructori rusi si italieni, au fost realizate dupa planurile arhitectului rus Preobrajensky, cel care a si supravegheat indeaproape, inaltarea bisericii.

Cele sapte turle bulbucate in forma de ceapa, sunt specifice stilului rusesc, iar in trecut, erau acoperite cu foita de aur, insa de-a lungul timpului s-au deteriorat, ramanand acum acoperite cu tabla din arama vopsita. Zidita din caramida presata si piatra, cu fatade decorate cu ornamente bogate, ce au caramida amprentata de culoare roz galbui, placi ceramice albastre si verzi cu motive florale si geometrice, medalioane cu sfinti si ingeri, fac ca aceasta biserica sa fie unica in Romania.

Intial aceasta era destinata exclusiv personalului ambasadei si comunitatii ruse din capitala statului roman. Pana in 1934, Biserica Sf Nicolae a ramas sub jurisdictia patriarhiei ruse, pana cand Nicolae Titulescu a reusit sa convinga sa fie cedata spre administrare Universitatii din Bucuresti. Insa in 1947 revine subst jurisdictia Moscovei pana in 1957, cand intra in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane.
Te-ar mai putea interesa: