Banca Marmorosch

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
comments

In Centrul Vechi al Bucurestiului, pe strada Doamnei, foarte aproape de intersectia cu Calea Victoriei, este amplasata o cladire impunatoare, avand o arhitectura deosebita – Banca Marmorosch.

Scurt istoric

Fondata in anul 1848, Banca Marmorosch este una din cele mai vechi banci din Romania.

Initial a fost construita sub forma de casa de banca, sediul fiind amplasat intr-o casuta construita intr-unul dintre cele mai vechi cartiere ale Bucurestiului.

Fondatorul ei a fost Iacob Marmorosch, care s-a asociat cu bancherul Loebel, iar in anul 1864 cu Mauriciu Blank.

In anul 1905 banca a fost transformata in societate pe actiuni, capitalul social crescand de la 8.000.000 lei cat a fost initial pana la 125.000.000 lei intr-un timp foarte scurt.

Banca Marmorosch Bank a fost cea mai puternica banca comerciala din Romania anilor 1920.

Banca era folosita drept canal prinicpal pentru patrunderea capitalurilor occidentale in economia Romaniei, avand la acea vreme relatii de afaceri cu puternice grupari bancare germane, austriece, franceze si americane.

In anul 1923, banca avea 25 de sucursale in Regat si patru in strainatate, la Paris, Istanbul, Viena, New York si controla peste 115 firme care ii asigurau legaturi puternice cu marile companii din lume.

In anul 1930, criza economica mondiala a afectat Banca Marmorosch, care a intrat in incapacitate de plata. Nemaifacand fata cererilor de restituire a depozitelor, Marmorosch Bank este nevoita sa anunte falimentul.

Fiind cea mai puternica banca din acea perioada, Banca Nationala a Romaniei intervine pentru salvarea acesteia, preluandu-i debitele insolubile si acordandu-i credite preferentiale.

Ulterior Banca Marmorosch obtine concesiunea pentru desfacerea de tutun si sare, care au fost pana atunci monopolul exclusiv al Statului.

Banca Marmorosch reuseste sa se mentina pana in anul 1948, an in care a fost nationalizata.

Cladirea de pe Strada Doamnei

Cladirea Bancii Marmorosch Blank din strada Doamnei,  a fost construita intre anii 1915 – 1923, purtand amprenta arhitectului Petre Antonescu, pe locul in care cu ani in urma fusese hanul Gherman.

Trecatorii pot observa semnatura originala a arhitectului de-o parte si de alta a intrarii principale, precum si o placuta comemorativa care ne informeaza ca acolo s-a aflat casa in care a locuit filantropul sarb Misa Anastasievici.

Materialele de constructie folosite sunt dintre cele mai pretioase si valoroase, arhitectul Petre Antonescu folosind granitul, profirul, marmura, piatra de Rusciuk sau fierul forjat pentru a reda stilul neoromanesc cu influente gotice.

Designul interior este gandit in stilurile art nouveau si art deco. Peretii sunt decorati cu picturi realizate de Cecilia Cutescu Stork, in fata scarii de onoare fiind amplasate picturi reprezentand alegorii ale industriei, agriculturii si comertului, iar pe hol panouri inchipuind arta, speranta, munca, sau picturi abstracte.
Te-ar mai putea interesa: